Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині до дня народження відомого вченого-селекціонера в галузі свинарства відкрили виставку

Сьогодні, 1 лютого, виповнюється 90 років від дня народження Федора Кузьмича Почерняєва (1929-1987) – заслуженого діяча аграрної науки, директора Полтавського науково-дослідного інституту свинарства (1970-1987), відомого вченого-селекціонера в галузі свинарства, професора, лауреата Державної премії УРСР. До цієї дати у відділі документів із природничих та аграрних наук у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського підготували книжкову виставку-портрет «Життя в ім’я науки».
Загальний обсяг робіт професора Почерняєва разом із 10 томами державних племінних книг становить до 300 друкованих праць. Значну частину їх видано у вигляді брошур, розділів книжок із племінної справи, у підручниках із свинарства, монографій, повідомили в бібліотеці.
За роки своєї наукової діяльності Ф. К. Почерняєв розробив і впровадив у виробництво методи оцінки свиней за скороплідністю та відгодівельними якостями. Метод вікового та лінійного відбору було покладено в основу гібридизації свиней.
На основі цих досліджень розроблено пропозиції щодо раціонального використання промислового схрещування і гібридизації, які успішно використовуються на виробництві.
Під керівництвом Ф. К. Почерняєва було створено високопродуктивний тип полтавських м’ясних свиней. За час його роботи директором Науково-дослідного інституту свинарства в Полтаві (зараз – Інститут свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України) інститут розширився, було створено нові наукові підрозділи, лабораторії.
Глибокі експериментальні дослідження із біохімії та фізіології живлення, годівлі, технології і гігієни утримання лягли в основу науково обґрунтованих норм годівлі свиней та проектування свинарських господарств.
Протягом довгого часу Федір Кузьмич Почерняєв був відповідальним редактором республіканського міжвідомчого збірника із свинарства, членом редакційних колегій журналів «Свиноводство», «Тваринництво України», експертом Вищої атестаційної комісії. Під його керівництвом підготовлено 12 кандидатів та 2 доктори сільськогосподарських наук.
Як видатного вченого, що своїми науковими працями збагатив зоотехнічну науку і вніс вклад у підвищення продуктивності свинарства України, талановитого організатора аграрної науки професора Ф. К. Почерняєва у 1971 р. було нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора.
У 1984 р. йому присуджено Державну премію УРСР в галузі науки і техніки.
Перейти до вмісту