Ви тут:
Суспільство Україна 

Минулого року в Україні викрали 56 музейних експонатів

Протягом 2018 року в Україні було вкрадено 56 експонатів, з них 17 картин, інші – переважно нумізматичні предмети.

В Україні за 2018 рік було викрадено 56 експонатів, з них 17 картин, інші – переважно нумізматика. Про це пише Кореспондент.

“За інформацією, отриманою від Департаменту культури і взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної держадміністрації та комунального закладу Сумської обласної ради Меморіальний будинок-музей А. П. Чехова в м. Суми, в 2018 році було викрадено 56 музейних предметів державної частини Музейного фонду України, 17 з них – картини, інші – переважно нумізматика”, – йдеться в повідомленні.

Зазначено, що серед викрадених картин: Перебування Т. Г. Шевченка в науці в диякона Єфрема, Портрет сестри Оксани і Портрет Агафії (польова Гапки) 1895 року – автор І. Макушенко, Колодязь 2010 року, автор Ю. Іщенко, Коліївщина І. Губасний 1987 року, Тиха вулиця 1984 року І. Бондар та інші.

Також зниклими експонатами є різні старовинні монети, в тому числі з дорогоцінних металів, та інші нумізматичні предмети.

Відомо, що всі ці музейні експонати вкрадено з Лисянського районного історичного музею ім. Т. Г. Шевченка в Черкаській області.

У свою чергу в Черкаському обласному краєзнавчому музеї працівники не дорахувалися двох картин: Т. Г. Шевченко в Млієві А. Баумайстер 1989 року і Майбутні садівники М. Романишина 1987 року.

Водночас в Сумах з Меморіального будинку-музею А. П. Чехова викрадений один експонат: фаянсова чашечка для лікарських крапель.

За даними міністерства, зараз зникнення цих експонатів розслідується, розпочаті кримінальні провадження.

Крім того, відомо, що з початку 2019 року жодних повідомлень про викрадені музейні предмети поки не надходило.

Перейти до вмісту