Ви тут:
Відео Суспільство Україна 

Мовний Закон врегулює питання так, щоб українці після закінчення школи, знали як мінімум три мови, – нардеп

Закон про мову, який буде розглянутий 28 лютого у Верховній Раді, має на меті захистити українську мову як державну та забезпечити якісну освіту для української молоді, зокрема створити їй умови для знання щонайменше трьох мов – материнської, державної та мови однієї з країн Європейського Союзу.

Про це в ефірі “Прямого” розповів перший заступник парламентського комітету з питань освіти та науки Олександр Співаковський.

“Я думаю, що сьогодні ми дійдемо у порядку денному до цього питання, адже воно дуже важливе. Це питання тільки про українську мову, запровадження української мови як мови міжнаціонального спілкування, як мови, як одного з головних атрибутів існування нашої держави, що є важливим чинником її розвитку та ідентифікації людей в Україні”, – зазначив він.

Водночас депутат наголосив, що закон про мову не заперечує інших мов, а захищає українську мову як державну.

Також Співаковський розповів про зміни, які відбулися у законопроекті.

“Ми прибираємо всі норми які містять кримінальні наслідки, моменти, які пов’язані з силовим нав’язуванням. Тобто, ми вилучили статті 51, 56, 58, 59, де йде мова про запровадження мовних інспекторів. Таким чином, цей закон виключає вектор розвитку української мови, який запроваджує її у всіх сферах життя людини в Україні. Проте, закон визначає, що в будь-якому публічному місці вас будуть обслуговувати українською мовою, якщо є така потреба. При цьому не заперечуються мови національних меншин, корінних народів”, – наголосив нардеп.

Зокрема Співаковський зауважив, що мовний закон має тісний зв’язок з освітою.

“У норми цього закону йде повна імплементація ст. 7 закону “Про освіту”. Законопроект у цій редакції  йде з урахуванням зауважень, які надала Венеційська комісія щодо пролонгування ст. 7 закону “Про освіту”, що дає можливість її запровадити з 2023 року. Ми врахували у мовному законі моменти, які пов’язані з мовою навчання наших дітей. Для молоді, майбутньої генерації України ми створюємо умови для того, щоб вона знала не лише материнську мову, але й державну та одну з мов Європейського Союзу. Таким чином, наша школа і мовний закон врегульовують питання, щоб діти після закінчення школи знали як мінімум три мови”, – розповів депутат.

Перейти до вмісту