Ви тут:
Суспільство Україна 

КВУ закликає Зеленського оплатити «Слугу Народу 3» із виборчого фонду

На думку Комітету виборців України показ відеофільму «Слуга Народу 3» під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь В. Зеленського і має бути оплачений із виборчого фонду кандидата.

Таке трактування відповідає ч. 1 ст. 58 Закону «Про вибори Президента України», яка встановлює, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати «за» або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Про це повідомили на сторінці ВГО “Комітет виборців України” у Facebook.

При цьому однією із форм передвиборної агітації відповідно до Закону є оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації відеофільмів.

КВУ вважає, що показ відеофільму «Слуга Народу 3» є діяльністю, що спонукає виборців голосувати за В. Зеленського, який є виконавцем головної ролі у фільмі, а також кандидатом в Президенти України. Крім того фільм «Слуга Народу 3» має політичну тематику, позитивно зображує діяльність художнього персонажа В. Зеленського, а його назва ідентична до назви політичної партії, висуванцем від якої є В. Зеленський на виборах Президента.

Також КВУ закликає В. Зеленського оплатити показ відеофільму «Слуга Народу 3» на телеканалах, що його транслюватимуть, із виборчого фонду кандидата в Президенти. В іншому випадку це буде порушенням Закону «Про вибори Президента України», який забороняє фінансування матеріалів передвиборної агітації поза межами виборчого фонду кандидата.

«Схожа ситуація мала місце у 2018 році в Литві, де один з місцевих політиків частково оплатив зйомки серіалу, який позитивно висвітлював його діяльність. Головний герой серіалу був візуально схожий на політика, а також в серіалі позитивно згадувалося про його партію. Головна виборча комісія Литви визнала окремі епізоди фільму політичною рекламою із відповідними юридичними наслідками», – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Прем’єра нового сезону серіалу «Слуга Народу» запланована на березень 2019 року.

Перейти до вмісту