Ви тут:
Комуналка Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Інформацію про тепло, спожите в січні, шукайте на “Мапі комерційного обліку” — “Полтаватеплоенерго”

Абонентська служба «Полтаватеплоенерго» підбила підсумки обсягів споживання теплової енергії житловим фондом за січень поточного року. Споживачі, які цікавляться, скільки тепла знадобилося на опалення їхніх багатоповерхівок, уже можуть знайти цю інформацію на цілодобовому он-лайн сервісі «Мапа комерційного обліку» (http://te.pl.ua/gmap.html).

Про це розповіли у прес-службі «Полтаватеплоенерго».

Кожного місяця під час проведення нарахувань за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води абонентська служба «Полтаватеплоенерго» аналізує, як погодні умови вплинули на розмір сум у платіжках. Приміром, цьогорічний січень побив сніжний рекорд за кілька останніх десятиліть. Та й температурний режим відповідав назві місяця: середня температура зовнішнього повітря (https://bit.ly/2HO561u) була на 2,4 градуса Цельсія нижчою, ніж у грудні минулого року, і майже на 2 градуси нижчою, ніж у торішньому січні. Тож холоднеча позначилася і на обсягах теплової енергії, спожитої на опалення житлових будинків. Паперові рахунки з вартістю послуг підприємства, отриманих у січні цього року, кожне домогосподарство невдовзі отримає на свою поштову адресу. Однак уже зараз (https://bit.ly/2MUK5kK) споживачі можуть ознайомитися з розміром нарахувань, скориставшись цілодобовим он-лайн сервісом «Особистий кабінет споживача» (https://abon.te.pl.ua/).

Як відбувалося нарахування за послугу з опалення у січні цього року?

В основі нарахувань за опалення мешканцям будинків, оснащених приладами обліку теплової енергії, лежать обсяги теплової енергії, спожитої ними в розрахунковому періоді. Ці обсяги фахівці «Полтаватеплоенерго» визначають за показниками будинкового теплового лічильника, які фіксуються на початку і в кінці місяця (для поточних нарахувань — у січні). Різниця між показниками лічильника і є тим обсягом тепла, який розподіляється між мешканцями багатоповерхівки пропорційно до опалювальної площі кожної оселі. При цьому вартість 1 Гкал тепла (тариф) для всіх побутових споживачів однакова.

Звертаємо увагу, що з 1 січня цього року набули чинності (https://bit.ly/2Ttap7H) нові тарифи на послуги «Полтаватеплоенерго» (http://te.pl.ua/tarifi/tarifi-dlya-potreb-naselennya/), за якими і відбувалось нарахування при формуванні рахунків за січень.

Скільки тепла знадобилося на опалення багатоповерхівок з будинковими тепловими лічильниками у грудні?

На сьогодні переважна більшість багатоповерхівок Полтави обладнана будинковими лічильниками теплової енергії. За даними цих приладів обліку і визначається фактична кількість тепла, що надійшла в будинок протягом розрахункового періоду. Щоб дізнатися, скільки тепла спожила саме ваша багатоповерхівка, скористайтеся цілодобовим сервісом «Мапа комерційного обліку» (http://te.pl.ua/gmap.html) офіційного сайту «Полтаватеплоенерго».

На сьогодні відомості, що відображаються в сервісі, уже оновлені. Зараз «Мапа комерційного обліку» (http://te.pl.ua/gmap.html) містить актуальну інформацію стосовно послуги з централізованого опалення, котра надавалася протягом січня цього року. Щоб побачити відомості про конкретний будинок, достатньо трьох простих дій: у полях для заповнення обрати своє місто, вулицю та номер будинку. Наприклад, у графі «Місто» вибираємо Полтаву і вводимо адресу: вул. Героїв Сталінграду, 10, корпус 1. Сервіс не тільки покаже місце розташування будинку на карті, а й відобразить дані щодо стану оснащеності багатоповерхівки будинковим лічильником тепла, показники приладу обліку та дати їх зняття, загальну опалювальну площу житлових приміщень у будинку, обсяг споживання теплової енергії та кількість тепла, яка знадобилася на опалення 1 кв. м приміщень (питоме споживання).

Схожу картину побачать і мешканці інших будинків, крім тих, які були збудовані та введені в експлуатацію після 2000-х років. Оскільки в таких багатоповерхівках існує технічна можливість встановити індивідуальні (квартирні) лічильники тепла, опалювальна площа і питоме споживання для їх мешканців не актуальні. Тож щодо таких багатоповерхівок будуть відображені лише показники лічильників, терміни їх зняття і загальний обсяг спожитого тепла.

Чим інформація на «Мапі комерційного обліку» корисна для споживача?

Відомості, відображені на «Мапі комерційного обліку», слугують добрим доповненням до інформації, поданої в щомісячних рахунках «Полтаватеплоенерго». Чимало споживачів підприємства цікавляться, коли знімалися показники будинкового лічильника у їхній багатоповерхівці та якими вони були. До того ж «Мапа комерційного обліку» дозволяє порівняти обсяги спожитого тепла у схожих будинках. І хоча двох абсолютно ідентичних житлових будинків у місті не знайдеться, за допомогою «Мапи комерційного обліку» можна оцінити, які результати дають заходи з енергозбереження чи раціонального споживання теплової енергії, якщо їх було вжито.

Добрим помічником для користувачів сервісу є питоме споживання (остання величина, вказана в адресній інформаційній довідці). Воно може допомогти споживачеві самостійно обрахувати орієнтовну вартість послуги з централізованого опалення в певному місяці. Для цього достатньо перемножити розмір питомого споживання, опалювальну площу квартири і чинний тариф (грн/Гкал). У результаті вийде сума до сплати за опалення (без урахування пільг та субсидій). Таким чином, завдяки «Мапі комерційного обліку» споживачі можуть планувати свої витрати на оплату комунальних послуг ще до того, як щомісячний рахунок від «Полтаватеплоенерго» надійде їм поштою.

Якщо ж у багатоповерхівці, де мешкає споживач, будинковий лічильник теплової енергії відсутній, нарахування за послуги підприємства він може побачити в «Особистому кабінеті споживача» (https://bit.ly/2MUK5kK), який нещодавно оновився і також функціонує цілодобово.

Сервіс «Мапа комерційного обліку» — можливість дізнатися більше про теплоспоживання вашого житлового будинку.

 

Перейти до вмісту