Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

Булінг — це добре чи погано: у Полтаві тривають дебати для школярів (ФОТО)

У Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого сьогодні стартували обласні змагання інтелектуальної гри “Дебати-2019” для школярів.

Відтак, позмагатись за першість в інтелектуальній вправності до Полтави з’їхались 30 команд школярів 9-11 класів з міст, сіл, селищ, ОТГ Полтавщини, які перемогли на місцевому рівні в аналогічному конкурсі.

“Дебати проходять за Всесвітнім форматом шкільних дебатів. Відбуваються дебати відразу між двома командами. Та команда, яка перемогла, переходить у наступний етап”, – розповідає проректор з науково-методичної роботи Полтавського обласного інституту післядипломної освіти імені Остроградського Олена Дубинка.

Учасники мають пройти відбіркові етапи, півфінал і фінал. Змагання проводяться в україномовному та англомовному треках. Таким чином, школярі дебатуватимуть на такі теми –

  • україномовний трек: “Ця палата вважає, що булінг — поширене явище в українських школах (відбіркові етапи); “Ця палата вважає, що домашні завдання у закладах загальної середньої освіти повинні бути скасовані (фінал).

  • англомовний трек: “This Chamber believes that bullying is a widespread phenomenon in Ukrainian schools (Ця палата вважає, що булінг — поширене явище в українських школах)” (відбіркові етапи); “This Chamber believes that homework in general education institutions should be abolished (Ця палата вважає, що домашні завдання у закладах загальної середньої освіти повинні бути скасовані)” (фінал).

Команда “Максимум” приїхала з Оржиці. Капітан Олексій Тарасенко розповідає, що формат дебатів є корисним, розвиває ораторські здібності, вміння швидко відповідати на запитання й орієнтуватись у темі. Попри різнобічні завдання на змаганнях говорить, що булінг актуальна на сьогоднішній день тема. Потрібно вивчати цю тему. Й окрім психологів, необхідно долучати соціальних педагогів, вчителів.

“Ми перемогли на районному етапі, у нас було 9 команд з району і ми посіли перше місце. Готувались з нашим вчителем, шукали інформацію, її сортували, розподіляли між спікерами команди, прочитували кілька разів і удосконалювали матеріал. Задавали один одному запитання по темі і вчились чітко відповідати. На дебатах маємо різні завдання. Якщо нам потрібно довести, що булінг поширений, наводимо статистичні дані, говоримо, що це призводить до негативних наслідків. Якщо доводимо, що булінг не поширений, то говоримо про гіберболізацію цієї теми у ЗМІ, а насправді цього немає”, – акцентує Олексій Тарасенко.

Обласні змагання інтелектуальної гри “Дебати-2019” для школярів у Полтаві триватимуть 22 і 23 лютого.

Довідково:Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

17 лютого Президент України Петро Порошенко підписав закон “Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу”.

А у лютому в Україні суд виніс перше рішення за булінг у школі.

Перейти до вмісту