Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

“Акцизний податок: новації 2019”, – Віталій Чорнобривець

На актуальні запитання: Акцизний податок: новації 2019 відповів під час Інтернет-конференції в ОКІ « Новини Полтавщини» заступник начальника Головного управління ДФС у Полтавській області Віталій Чорнобривець

Зростають ціни на тютюнові вироби. Чи будуть в подальшому підвищуватися ціни на сигарети?

Так, з метою обмеження тютюнопаління урядом передбачено поетапне підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби.

З 1 січня 2019 року ставки акцизного податку на тютюнові вироби зросли на 20 відсотків у порівнянні з тими, що діяли в 2018 році, що вплинуло на формування оптових та роздрібних цін на тютюнові вироби в поточному році.

Тобто, якщо в 2018 році мінімальна сума акцизу, що включалась до вартості однієї пачки сигарет, складала 15,46 грн., то з початку поточного року – 18,56 грн.

У 2025 році мінімальна сума акцизного податку, що буде входити до ціни однієї пачки сигарет, складе 60,40 грн.

При цьому максимальні роздрібні ціни на сигарети встановлюються виробниками або імпортерами тютюнових виробів шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому Податковим кодексом України.

Максимальні роздрібні ціни визначаються виробником або імпортером тютюнових виробів та наносяться на кожну пачку сигарет.

Продаж сигарет у роздрібній торгівлі не може здійснюватись за цінами, вищими за максимальні роздрібні ціни, які вказані на пачках сигарет, збільшені на 5 відсотків від такої ціни (тобто на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами).

Яку суму акцизного податку необхідно сплатити при реєстрації в органах МВС України автомобіля OPEL VIVARO, який переобладнано з вантажного у вантажно – пасажирський?

Законом України від 08.11.2018 № 2611-VIII внесено зміни до Податкового кодексу України стосовно оподаткування акцизним податком транспортних засобів.

Для автомобілів, які в установленому законодавством порядку подаються до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, для перереєстрації у зв’язку із зміною моделі транспортного засобу, що до переобладнання ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД (вантажний), а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 (пасажирський або вантажно – пасажирський), базова ставка акцизного податку складає від 50 до 150 євро за один автомобіль в залежності від виду двигуна (кривошипно-шатунний механізм або дизель) та об’єму циліндрів двигуна. Так, автомобіль OPEL VIVARO з двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем), об’єм циліндрів двигуна – 2200 куб. см, базова ставка акцизного податку для такого автомобіля складає 75,0 євро.

Акцизний податок обчислюється наступним чином:

базова ставка 75 євро х об’єм циліндрів 2200/ 1000 х вік автомобіля.

При цьому вік автомобіля для цієї формули – це кількість повних календарних років – враховується рік, наступний за роком випуску автомобіля, до року визначення ставки податку.

Наприклад, автомобіль OPEL VIVARO 2010 року випуску.

Вік автомобіля для розрахунку суми акцизного податку – 8 років (не враховується рік випуску та поточний рік).

Сума акцизного податку складає: 75х2200/1000х8 = 1320 євро.

Перерахунок євро в українську гривню здійснюється за офіційним курсом, встановленим Національним банком України.

З 1 липня 2019 року запроваджується ліцензування роздрібної торгівлі пальним. Яким буде порядок отримання ліцензії на право здійснення даної діяльності?

Відповідно до Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР (із змінами і доповненнями) ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним видаватимуться уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на п’ять років.

Ліцензія видаватиметься за заявою суб’єкта господарювання, до якої додаватиметься документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Вищезазначеним Законом передбачено отримання суб’єктами господарювання ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Річна плата за ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним становитиме 2000 гривень на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним справлятиметься щорічно і зараховуватиметься до місцевих бюджетів згідно із законодавством.

Для отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним разом із заявою додатково передбачено подання завірених заявником копій наступних документів:

– документів, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, цільове призначення якої відповідає заявленій діяльності;

– акту вводу в експлуатацію об’єкта або акту готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

– дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Відповідальність за достовірність даних у документах, поданих разом із заявою, несе заявник.

Чи мають право здійснювати продаж сидру та перрі платники податків на спрощеній системі оподаткування?

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, мають право здійснювати продаж сидру та перрі (без додання спирту) без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі цими алкогольними напоями.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю сидром та перрі (без додання спирту) становить 780 гривень на кожне місце торгівлі незалежно від його територіального розташування.

Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

Платники єдиного податку першої – третьої груп мають право здійснювати роздрібний продаж сидру, перрі (без додання спирту) за умови отримання відповідної ліцензії (абзац 3 підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 Податкового Кодексу).

Наше підприємство передбачає здійснювати імпорт та подальшу реалізацію на території України палива для реактивних двигунів. Чи відбулися з даного питання зміни в законодавстві з 01.01.2019 року?

З 01.01.2019 року набрали чинності норми Закону України від 23.11.2018 року №2628 “про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів”, відповідно до яких оподаткування бензинів авіаційних (код згідно УКТ ЗЕД 2710123100) та палива для реактивних двигунів (коди згідно УКТ ЗЕД 2710127000, 2710192100) при їх ввезенні на митну територію України, або реалізації вироблених в Україні здійснюється зі сплатою акцизного податку за ставками, визначеними підпунктом 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Податкового кодексу України із застосуванням підвищувального коефіцієнта 10. Такий підвищувальний коефіцієнт не застосовується у випадку коли імпортер чи виробник бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів видав податковий вексель відповідно до пункту 229.8 статті 229 Податкового кодексу України.

Вищезазначеним пунктом визначено порядок видачі та погашення податкового векселя.

Імпортер оформлює податковий вексель у трьох примірниках.

Перший примірник подається контролюючому органу(векселедержателю) за місцезнаходженням імпортера, другий – залишається імпортеру, а третій примірник подається контролюючому органу за місцем митного оформлення бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів.

Податковий вексель без сплати коштами зазначеної в ньому суми акцизного податку погашається у разі підтвердження факту цільового використання бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів.

Згідно з пунктом 26 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України (з урахуванням внесених доповнень) тимчасово, з 1 січня по 30 червня 2019 року підтвердження факту цільового використання бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів для погашення податкових векселів, виданих імпортерами зазначеної продукції, здійснюється шляхом подання імпортерами контролюючому органу-векселедержателю копій первинних документів, які підтверджують здійснення операцій з:

– реалізації (заправлення повітряних суден) суб’єктами господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з діючими нормативними вимогами;

– реалізації суб’єктам літакобудування, що підпадають під дію норм статті 2 Закону України “Про розвиток літакобудівної промисловості”;

– реалізації замовникам, які здійснили закупівлю для забезпечення потреб держави або територіальної громади відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”;

– реалізації підприємствам, установам та організаціям системи державного резерву.

ГУ ДФС у Полтавській області

Перейти до вмісту