Ви тут:
Освіта Суспільство 

5 лютого в школах пройде акція #STOP_SEXтинг та урок для підлітків «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?»

5 лютого відбудеться Всеукраїнська акція #STOP_SEXтинг до Дня безпечного Інтернету, який відзначається в 140 країнах світу, зокрема в Україні. 

У межах акції МОН разом із Уповноваженим Президента з прав дитини Миколою Кулебою закликали вчителів провести урок для учнів 7-11 класів на тему «Інтимні селфі в Інтернеті – жарт чи небезпечний ризик?». Батьки також можуть приєднатися до акції та поговорити з дітьми про ризики надсилання своїх інтимних фотографій, інформує Міністерство освіти і науки України.

Щороку в Україні зростає кількість дітей, які отримують доступ до мережі Інтернет. Разом із тим збільшується кількість злочинів сексуального характеру щодо дітей в онлайн-просторі – онлайн-грумінг та вимагання. Налагоджуючи довірливі стосунки з дитиною та використовуючи фейкові акаунти в соціальних мережах, злочинці вимагають у дитини інтимні фотографії та шантажують її, погрожуючи розіслати фото знайомим, вимагають більш інтимні матеріали, гроші чи приватні інтимні зустрічі. 

«Наша мета – захистити дітей від сексуальних ризиків. Сьогодні ми не можемо їх сховати під ковпаком та ізолювати від шкідливої інформації. Однак ми маємо говорити із ними, розповідати про складні теми, будувати довіру. Окрім цього, дорослі також часто потребують більшої обізнаності, тому ми просимо усіх максимально поширити оприлюднену тематичну інформацію», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Матеріали до уроку розробила Анастасія Дьякова, національна експертка із захисту дітей від насильства офісу Уповноваженого Президента України з прав дитини, спільно з видавництвом «Ранок», кіберполіцією Києва та ювенальною превенцією Національної поліції України.

Ознайомитись та завантажити матеріали можна за посиланням.

Урок отримав схвалення Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України (лист ІМЗО від 28.01.2019 № 22.1/12-Г-21) та рекомендований до проведення в 7-11 класах закладів загальної середньої освіти. 

Видавництво «Ранок» спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини також проводять конкурс серед учительської спільноти на найцікавіші коментарі та запитання учнів. Для участі в конкурсі необхідно провести такий урок 5 лютого та зробити публікацію в мережі Facebook, додавши фото з уроку (без обличь дітей), найцікавіші запитання учнів, свої враження та обов’язково хештеги #stop_sexтинг і #ранок_урок

Учитель, який провів такий урок, може отримати сертифікат про опанування теми щодо убезпечення підлітків від сексуальних ризиків в Інтернеті.

Перейти до вмісту