Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

З початку року об’єднані територіальні громади мають більше повноважень в земельних питаннях

1 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» №2498-VIII від 10.07.2018 (законопроект №6049-д від 26.12.2017).

Закон, на думку експертів Асоціації міст України, створює ефективний механізм використання земель сільськогосподарського призначення з метою запобігання рейдерству та стимулювання зрошення, а також вирішення проблеми використання земель колективної власності.

Закон розширює можливості органів місцевого самоврядування і врегульовує:

  • передачу земель колективної власності ліквідованих колективних сільськогосподарських підприємств до комунальної власності;
  • можливість завершення допаювання до 2025 року сільськогосподарських угідь з обов’язковою передачею несільськогосподарських угідь у комунальну власність;
  • можливість місцевих рад звертатись до суду із заявою про передачу земель до комунальної власності в порядку визнання майна безхазяйним. Це стосується як сільськогосподарських, так і несільськогосподарських угідь, якщо до 2025 року такі рішення колишніми членами колективних сільськогосподарських підприємств не будуть прийняті.

Закон також відносить лісосмуги до земель сільськогосподарського призначення і врегульовує їх передачу в оренду. Громада може створити комунальне підприємство і закріпити лісосмуги у постійне користування. Це дозволить зберегти їх від знищення.

Перейти до вмісту