Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

В Україні зареєстрували сучасний надважливий протитуберкульозний препарат

В Україні вперше зареєстровано сучасний протитуберкульозний препарат деламанід (Deltyba). Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 30 січня 2019 р. № 231, цей інноваційний лікарський засіб другим після бедаквіліну став доступним для пацієнтів із туберкульозом у нашій країні.

Деламанід критично важливий для комплексного лікування туберкульозу із розширеною резистентністю. За даними 2015 р., результати лікування пацієнтів із розширеною резистентністю до протитуберкульозних препаратів в Україні не перевершили 36,7%. Передусім тому, що неможливо дібрати схему лікування із щонайменше чотирма протитуберкульозними препаратами, повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ.

Деламанід має кілька переваг над іншими протитуберкульозними засобами. Зокрема, його використання безпечне для пацієнтів з ВІЛ, які отримують АРТ, і дітей з шести років. Він не має перехресної стійкості з будь-яким іншим протитуберкульозним препаратом, а також може застосовуватися для профілактичного лікування ТБ у контактних із хворим на лікарсько-стійкий туберкульоз із стійкістю до протитуберкульозних препаратів групи фторхінолонів.

Застосування деламаніду дає пацієнтам із розширеною резистентністю справжній шанс на одужання, а отже і на життя. Реєстрація деламаніду відбулася, зокрема, через зміну японською компанією-виробником Otsuka Pharmaceutical Co., Ltd. дистриб’ютора. До вирішення цього питання були залучені всі зацікавлені сторони з боку як державного, так і недержавного секторів. Наразі власником маркетингової реєстрації для торгової форми деламаніду в Україні є німецька компанія R-Pharm Germany GmbH.

У рамках державних закупівель планується закупити близько 2 500 курсів деламаніду.

Крім того, ЦГЗ подав запит від країни на отримання безкоштовної донаційної програми Агентства США з міжнародного розвитку на 3 268 курсів бедаквіліну. Це означає додаткові шанси для одужання пацієнтів. У масштабах країни в цивільному секторі бедаквілін стане доступний орієнтовно із січня 2019 року.

Перейти до вмісту