Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

В Україні у безоплатному доступі є всі вакцини для дітей, – Уляна Супрун

В Україні у безоплатному доступі є всі вакцини, які треба зробити за календарем профілактичних щеплень.Про це написала у соцмережі в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Вакцини, але з дня в день зустрічається скарга від людини, котра з якихось причин не може отримати свою вакцину. Чому так відбувається? Роками система працювала за застарілими чи невиправдано складними механізмами, що гальмували весь процес забезпечення українців вакцинами. Тому навіть наявність 100% кількості вакцин для всіх у країні чи навіть області не гарантує, що вони дійдуть до громадян, – розповідає Уляна Супрун.

Та додає, що потреба у вакцинах формується не «зі стелі», а за світовими стандартами

Перед тим, як замовити вакцини через ЮНІСЕФ (організацію, яка працює в 190 країнах світу, над покращенням життя дітей та підлітків), МОЗ України формує потребу — кількість препаратів, яка потрібна для всієї країни. Раніше цю кількість формували департаменти охорони здоров’я в кожному регіоні. В них не було надійного механізму розрахунку потреби, часто цифри збирались вручну, а це означає, що не можна виключити варіант, що якісь дані були недостатньо коректні чи бралися «за історичним принципом».

Безоплатне щеплення можна буде отримати в приватних клініках

Тепер розподіл закуплених державою вакцин буде відбуватися за принципом «за дитиною», а не «за закладом». Також щеплення, які необхідно зробити в перші дні життя, так само будуть доступні в приватних пологових будинках. Оскільки пацієнт має вільний вибір сімейного лікаря і в приватних закладах, він має право отримувати той самий спектр послуг. Тож в закладах, що уклали договір з НСЗУ, а також у лікарів, які працюють як ФОП, можна буде теж отримати безоплатне щеплення.

Перейти до вмісту