Ви тут:
Суспільство Україна 

Уляна Супрун пояснила, що означає “згода на секс” на прикладі чаю

Просте поняття «згода на секс» викликало стільки побоювань про масові надумані звинувачення у насильстві. Навколо змін до Кримінального кодексу буквально за один день виникло багато міфів.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснює, що означає згода на секс та чому важливе розширення понять «сексуальне насильство» і «зґвалтування».

Бурхливі дискусії у соцмережах та панічні заголовки у деяких ЗМІ продемонстрували, як на перший погляд прості істини викликають дуже багато запитань у суспільстві. Найгірше, що подібні непорозуміння між партнерами і можуть призводити до жахливих наслідків, зокрема насильства в сім’ї. Щоби запобігти цьому — маємо відкрито говорити на тему сексу та дуже чітко розуміти одне одного, коли йдеться про будь-які дії щодо нашого тіла, – наголошує Супрун.

Відтепер сексуальним насильством буде також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи. Раніше ж закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж, якщо особа була в безпорадному стані.

Важливо, що тепер насильники будуть винні у тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, а й на будь-які принизливі дії стосовно жертви, – роз’яснює Супрун.

Оновлення ж поняття «зґвалтування» полягає в тому, що відтепер ним вважатимуться дії сексуального характеру, що пов’язані з проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи.

Щодо важливості згоди на секс — вже класичним є приклад з чаєм у відомому відео, яке переклали на українську. Ви ж не подумаєте примусити пити чай людину, яка його не хоче, – говорить Уляна Супрун.

Перейти до вмісту