Ви тут:
Екологія Суспільство Україна 

У Верховній Раді зареєстрували законопроект про заборону пластикових пакетів

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №9507, який пропонує заборонити продавати пластикові пакети в магазинах.

Про це пише Економічна правда з посиланням на сайт парламенту.

Пропонується заборонити реалізацію надлегких і легких пластикових пакетів. Виняток – біорозкладні пакети і надлегкі пакети для м’яса, риби і сипучих продуктів.

Крім того, законопроект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів. Ініціаторами законопроекту виступило 60 народних депутатів.

У пояснювальній записці нагадують, що 24 жовтня 2018 року Європарламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з поліетилену. Таке рішення викликано загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням людьми пластику.

Щороку лише в країнах Європейського союзу використовуються більше близько мільйону тонн одноразових поліетиленових пакетів. В Україні людина щороку викидає близько півтисячі пластикових пакетів.

Автори законопроекту також апелюють до досвіду інших країн – у Франції, Італії, Сингапурі заборонено використовувати будь-які пластикові пакети, в Ірландії, Латвії та Данії для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки, обмеженим є обіг пластикових пакетів в Австралії та у Китаї. А в Танзанії передбачена кримінальна відповідальність за реалізацію пластикових пакетів, що передбачає ув’язнення до одного року.

Перейти до вмісту