Ви тут:
Суспільство Україна 

У 2018 році український аграрний експорт до країн ЄС збільшився на 8,7%, – Ольга Трофімцева

За результатами 2018 року зовнішньоторговельний обіг товарами АПК між Україною та країнами ЄС збільшився на 11,4% порівняно з 2017 роком та сягнув понад $9 млрд, з яких $6,3 млрд  припадає на український аграрний експорт.

Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

«Український експорт продукції АПК до країн ЄС продовжує демонструвати щорічне зростання: в 2016 році він був трохи більше ніж $4 млрд, в 2017 році  – $5,8 млрд, а за результатами 2018 року він перевищує $6,3 млрд. Така динаміка чітко демонструє успішність Угоди про ЗВТ між Україною та ЄС в сфері АПК. Це дає нам підстави говорити про те, що українські виробники є конкурентоспроможними на ринках європейських країн і можуть успішно експортувати свою продукцію відповідно до найвищих стандартів безпечності та якості», – зазначила заступник Міністра з питань євроінтеграції.

За словами Ольги Трофімцевої, лідерами українського аграрного експорту до ринків ЄС залишаються зернові, яких експортовано більше ніж на $2,2 млрд, насіння олійних культур – $1,1 млрд та олії – $1,1 млрд.

«Приємно відзначити зростання обсягів постачань інших агарних та харчових товарів до країн ЄС, таких як: залишки і відходи харчової промисловості, м’ясо та харчові субпродукти свійської птиці, плоди, горіхи, овочі, рослини та коренеплоди. Також в 2018 році ми експортували до ЄС більше виробів із зерна та хлібних злаків, меду, соків, кондвиробів та інших продуктів»,– прокоментувала заступник Міністра.

Вона додала, що ТОП-5 ключових імпортерів наших аграрних та харчових продуктів в ЄС очолюють Нідерланди, куди було експортовано продукції майже на суму $1,2 млрд. Друге місце займає Іспанія ($1,04 млрд), третє місце у Італії ($737,9 млн), а далі йдуть Німеччина ($667,4 млн) та Польща  ($656,7 млн).

Імпорт продукції АПК з країн ЄС також продемонстрував зростання. За 2018 рік він склав майже $2,7 млрд, що на $420,7 млн більше порівняно з 2017 роком.

«За вказаний період Україна найбільше купувала в країнах ЄС наступні товари: шоколад та продукти з какао-бобів, тютюн та вироби з нього, продукти для годівлі тварин, м’ясо та субпродукти, алкогольну продукцію»,– відзначила Ольга Трофімцева.

Вона додала, що найбільш ми купували в Польщі –  $556,1 млн, Німеччині – $492,6 млн, Італії – $276,6 млн, Франції – $242,1 млн та Іспанії – $147,7 млн.

Перейти до вмісту