Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Цьогоріч на розбудову мережі кардіоцентрів планують витратити 150 млн грн

Цьогоріч на розбудову мережі кардіоцентрів планують витратити 150 млн грн. Передбачених коштів вистачить для придбання 13 ангіографів.

Це дозволить розбудувати ширшу мережу реперфузійних центрів, допомогти більшому числу людей з гострим інфарктом міокарда та знизити смертність від серцево-судинних захворювань, – розповідають у МОЗ.

З травня 2016 року створення регіональних реперфузійних мереж стало пріоритетним завданням Уряду в сфері розвитку і трасформації медицини. Реперфузійний центр – це відділення у закладі охорони здоров’я, де безоплатно проводять коронарне стентування (відновлення порушеного кровообігу) при гострому інфаркті міокарда. Для того, щоб встановити пацієнту коронарний стент, потрібне сучасне обладнання – ангіограф. Ангіографія – надзвичайно точний діагностичний метод, за допомогою якого лікарі визначають, де саме у судинах порушений кровообіг.

Читайте також: У Полтаві триває будівництво сучасного кардіоцентру

З 2017 року КМУ прийняв постанову, за якою придбання ангіографів відбувається за рахунок державного та місцевого бюджетів. У 2017 – 2018 роках було закуплено 26 ангіографів, що дозволило надати допомогу більшій кількості людей з гострим інфарктом міокарда.

Зокрема впродовж 2017 року в 11 областях України смертність від гострого інфаркту міокарду знизилася на 20% у порівнянні з 2015 роком. Такими є дані Асоціації інтервенційних кардіологів України. Якщо перекласти цю інформацію з сухої мови офіційної статистики, за минулий рік українські кардіологи врятували від страшної та болісної смерті на 420 людей більше. Це перше зниження кількості смертельних випадків в Україні за останнє десятиліття.

Перейти до вмісту