Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Соціальне таксі, пільговий проїзд та оздоровлення атовців, – на Полтавщині діє унікальна програма соціального захисту населення (ФОТО)

В області успішно реалізується Комплексна програма соціального захисту і соціального забезпечення населення, яка забезпечує надання реальної підтримки найбільш вразливим категоріям населення області за рахунок коштів обласного бюджету. Під дію програми підпадають близько 36 тис. мешканців області. Про це, під час сьогошнішньої апаратної наради у голови Полтавської ОДА, розповіла директор Департаменту соціального  захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації Людмила Корнієнко.

На реалізацію напрямків Програми у 2018 році спрямовано – 25,4 млн грн, на 2019 рік передбачено майже 33 млн грн. На сьогоднішній день Програма реалізується за 28 напрямками.

– Обласна програма не дублює державних програм, а навпаки спрямована на вирішення тих питань, які ними не охоплені. До речі, за кількістю напрямків програма займає перше місце в державі, – зазначила Корнієнко.

За її словами, першочерговим завданням залишається підтримка сімей загиблих учасників АТО.

– Продовжено виплату соціальної стипендії на кожну дитину загиблих учасників АТО у розмірі прожиткового мінімуму (з 01.12.2018 – 1853 грн щомісяця). З обласного бюджету у поточному році буде спрямовано 2,2 млн грн, що дасть можливість щомісячно отримувати виплату на всіх 88 дітей з таких сімей. Через дію Програми гарантовано санаторно-курортне оздоровлення всім сім’ям загиблих учасників АТО. Вже третій рік вказана пільга надається також членам сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів. Протягом 2017-2018 року в санаторно-курортних закладах області пройшли оздоровлення 230 членів сімей загиблих. Середня вартість путівки у 2018 році склала 10 тис. грн, у 2019 році – 12 тис. грн. На 2019 рік на вказані цілі виділено з обласного бюджету 1,7 млн грн, – сказала Корнієнко.

Продовжується родинна реабілітація учасників АТО спільно з членами їх сімей. Полтавська – єдина область, де протягом 2015-2018 років з місцевих бюджетів спрямовано 17 млн грн, що дало можливість провести заходи з оздоровлення та реабілітації більш ніж 4 тис. демобілізованих учасників АТО спільно з членами сімей в місцевих санаторіях. З 2017 року кошти на забезпечення вказаного напрямку виділяються з місцевих бюджетів. Протягом 2017-2018 року на вказані цілі з бюджетів міст та районів спрямовано 3,3 млн грн, оздоровчі послуги отримали 659 осіб.

– Наступним, не менш важливим напрямком програми залишається соціальна підтримка громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На реалізацію вказаного напрямку у 2018 році спрямовано 7 мільйонів 480 тисяч гривень. На 2019 рік передбачений обсяг фінансування складає 10 мільйонів 136 тисяч гривень. Основними напрямками визначені: забезпечення безкоштовними медикаментами за рецептами лікарів громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на які спрямовано 2 мільйони 800 тисяч гривень (на 2019 рік – 3 млн грн); в області вирішено питання виплати компенсації за супроводження в санаторії громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС І категорії І групи інвалідності. Компенсація виплачується у розмірі 5 тисяч гривень, на 2019 передбачено 6 тисяч гривень, – сказала Людмила Корнієнко.

Вона наголосила на тому, що не втрачає актуальності питання оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, I категорії. Вирішити вказане чутливе питання вдалося в області шляхом реалізації державної, обласної та місцевих програм одночасно.

– Так, базове забезпечення санаторно-курортним оздоровленням проводиться за рахунок коштів державного бюджету (у 2018 – 4,2 млн грн). Одночасно з обласного бюджету на зазначені цілі спрямовано 1 мільйон 400 тисяч гривень. Крім того, виділені кошти з місцевих бюджетів на рівні районів, міст, об’єднаних територіальних громад, в сумі 800 тисяч гривень. Такий підхід дав можливість оздоровити 1310 громадян, що складає 82 відсотки громадян, які перебували на обліку на забезпечення оздоровленням. Найбільший обсяг коштів виділено в Хорольському, Шишацькому, Котелевському, Гребінківському районах, містах Лубни та Горішні Плавні.

На 2019 рік області з державного бюджету на оздоровлення передбачено 6 мільйонів гривень. Обсяг видатків з обласного бюджету затверджено в сумі 2 мільйони гривень, що загалом дозволить оздоровити 86 відсотків громадян, які перебувають на обліку на оздоровлення.

– Поряд з цим, беручи до уваги, що на державному рівні затверджено вартість путівки для оздоровлення чорнобильців у 2018 році – 6 тисяч 822 грн, у 2019 році – 7 тисяч 300 грн – з минулого року передбачено за рахунок обласного бюджету виплату додаткової компенсації вартості путівки. Тобто, за кошти обласного бюджету чорнобильцям І категорії, які оздоровлюються в місцевих санаторіях за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів, передбачено компенсацію додатково до вартості путівки за самостійно внесену доплату за оздоровлення в сумі фактичної доплати, але не більше 2 тисяч гривень. Компенсацію в сумі 123 тисячі гривень отримали 245 осіб. На поточний рік максимальний розмір компенсації збільшено до 4 тисяч гривень, на що виділено кошти в сумі 1 мільйон гривень.

Третій рік на рівні області запроваджено інноваційний механізм надання пільг з проїзду автомобільним транспортом на міжміських та міжобласних маршрутах загального користування (8 пільгових категорій громадян). У минулому році адресну компенсацію за надані пільги з проїзду через органи соціального захисту населення отримали 11 163 особи на суму 4,1 млн грн. Цьогоріч передбачено кошти у сумі 4 мільйони 500 гривень.

Як наголосила Людмила Корнієнко, вказаний механізм, який гарантує одночасно адресне і цільове використання бюджетних коштів, запроваджений тільки в нашій області.

– Важливим напрямком залишається підтримка окремих категорій населення на рівні області. З цією метою щорічно виплачується матеріальна допомога: членам сімей загиблих учасників АТО; членам сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів; вдовам померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи; сім’ям, у складі яких є діти з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. Загальна сума виплаченої допомоги складає 4 мільйони 300 тисяч гривень 2120 особам по 2 тисячі гривень. У 2019 році збільшено суму до 2,5 тисяч гривень, загальна сума складає 5 мільйонів 900 тисяч гривень.

Другим напрямком є надання одноразової матеріальної допомоги особам, які опинились в складних життєвих обставинах.

– Особливо хочу звернути увагу на сім’ї, де виховуються діти з онкологічними захворюваннями. У 2018 році допомогу з обласного бюджету надано батькам 101 дитини у середньому по 20 тисяч гривень (обсяг фінансування 2 мільйони гривень). За ініціативи голови обласної державної адміністрації розмір виплат на онкохворих дітей збільшено до 40 тисяч гривень (обсяг фінансування складе 4 мільйони гривень). Вказані виплати, які проводяться щомісячно чи одноразово, проходять шляхом виплати через поштові відділення чи банківські рахунки. Механізм виплати визначає безпосередньо заявник. Виплату забезпечує в області Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, – сказала Корнієнко.

На 2019 рік депутати обласної ради підтримали новий напрямок Програми – оздоровлення з одночасним наданням реабілітаційних послуг особам з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО. В області 410 осіб мають відповідний статус. На недостатньому рівні виділяються санаторно-курортні путівки в органах Міноборони, МВС, СБУ, Держприкордонслужби. На 2019 рік передбачено кошти у сумі 2 мільйони 800 тисяч гривень з розрахунку вартості путівки – 14 тисяч гривень.

– Обласна комплексна програма після прийняття бюджету направлена в усі райони, міста та об’єднані територіальні громади з єдиною метою – розширити дієвість місцевих соціальних програм на інші категорії населення. Прикладом є комплексне вирішення деяких чутливих питань у минулому році. За рахунок співфінансування 50 відсотків з обласного бюджету та 50 відсотків з місцевих бюджетів придбано спецавтомобілі, обладнані підйомниками, в 5 районах області: Машівському, Новосанжарському, Гадяцькому, Чутівському районах та Пришибській ОТГ Кременчуцького району.Загальна сума фінансування склала близько 6 мільйонів гривень. Другим прикладом є вирішення питання пільгового проїзду, на рівні області – на міжміських та міжобласних маршрутах, на рівні Засульської об’єднаної територіальної громади за прикладом області – на приміських маршрутах. На вказаний комплексний підхід, особливо на рівні об’єднаних територіальних громад, ми розраховуємо і в поточному році. Враховуючи проблеми сьогодення, безумовно, ще є багато напрямків, по яким необхідно знаходити рішення, спрямовані на підтримку вразливих категорій населення. На рівні Департаменту налагоджений постійний діалог з Громадською радою та громадськими організаціями з тим, щоб своєчасно реагувати і вирішувати інші проблемні питання для населення області. В основу реалізації програми покладено принцип гарантування реальних і головне відчутних для населення додаткових обласних соціальних гарантій, – підсумувала Людмила Корнієнко.

– Дякую вам, що розробили унікальну програму, яка сьогодні охоплює максимально усі категорії, які потребують допомоги. Я хотів би, щоб і органи місцевого самоврядування для себе визначилися з пріоритетами. Бо одна справа – займатися благоустроєм, і закопувати в землю мільйони гривень, інша — дати можливість людям відчути себе захищеними. Давайте приймемо таке політичне рішення і, наприклад, потребу у соціальному таксі цьогоріч закриємо. Більше того, що гроші у бюджетах є, – сказав голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

– Фінансування соцзахисту населення цього року збільшується. Ми передбачаємо 33 млн грн на 28 напрямків. Це і оздоровлення, і підтримка сімей загиблих учасників АТО, чорнобильців, сімей з онкохворими дітьми. Програма діє і на місцях. По районам працює соціальне таксі для людей з інвалідністю. Шість з них, де цей механізм ще не впроваджений, долучаться вже найближчим часом, – написав на своїй сторінці у соцмережі заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий.

Нагадаємо, що сьогодні під час апаратної наради, представили нового очільника Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА

Перейти до вмісту