Ви тут:
Суспільство Україна 

Сьогодні вводиться в обіг монета до 100-річчя Акту Злуки

17 січня Національний банк України вводить в обіг монету номіналом у 5 гривень до відзначення 100-річчя Акту Злуки, що відзначається в Україні 22 січня. 

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ.

Монета виготовлена з нейзильберу, тиражем у 40 тисяч шт.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі ? шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР, літери яких декоровані характерними орнаментами; унизу на матовому тлі ? номінал 5/ ГРИВЕНЬ, по боках від якого ? стилізований рослинний орнамент, рік карбування монети 2019 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч на дзеркальному тлі).

 

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акта Злуки: ОДНИНІ/ВОЄДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ/СТОЛІТТЯМИ ОДІРВАНІ/ОДНА ВІД ОДНОЇ/ЧАСТИНИ ЄДИНОЇ УКРАЇНИ -/ ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКА/ НАРОДНА РЕСПУБЛІКА/ (ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА/ І УГОРСЬКА УКРАЇНА/ І НАДДНІПРЯНСЬКА/ВЕЛИКА УКРАЇНА./ ЗДІЙСНИЛИСЬ/ ВІКОВІЧНІ МІРЇ,/ЯКИМИ ЖИЛИ/І ЗА ЯКІ УМИРАЛИ/КРАЩІ СИНИ/ УКРАЇНИ. Латентним зображенням на тексті проглядається зображення Тризуба. Ліворуч і праворуч від напису розміщено медальони із зображеннями символів земель: лева – Західної України (ліворуч) та Архангела Михаїла – центральної України (праворуч), від яких угору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових галузок, унизу напис півколом 100 РОКІВ АКТУ ЗЛУКИ.

Читайте також: До 100-річчя проголошення Акту Злуки у Києві утворять живий ланцюг.

У Києві до 100-річчя Дня соборності України презентують рушник національної єдності.

 

Перейти до вмісту