Ви тут:
Суспільство ТОП-новина традиції Україна 

Різдво Христове-2019: які є традиції та що не можна робити

Різдво Христове – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції

Щороку 7 січня православні християни відзначають Різдво Христове. Свято відрізняється від католицького, яке припадає на 25 грудня, не тільки датою, а й звичаями, пише Главком

Більшість традицій Різдва дійшли до наших днів ще з давніх часів. Далеко не всі знають, звідки бере початок той чи інший звичай.

Перед Різдвом прийнято дотримуватися посту. Різдвяний піст триває 40 днів, але особливо суворі обмеження в Святвечір, 6 січня. Його суть полягає не тільки у відмові від їжі, але і в духовному вдосконаленні себе.

Саме з духовного посту веде свій початок традиція засівання на Різдво. Люди вірили, що звільнившись від негативу, випробувавши своє тіло і дух на міцність, їх потрібно засіяти зерном добра і благополуччя. Тож 7 січня прийнято колядувати, бажаючи господарям будинку всіх благ і “посівати” зерном: рисом, пшеницею, просом.

Також на Різдво здавна накривали пишний стіл. Традиція залишилася досі, але раніше це робилося це не так для свого задоволення, як для притягнення добрих духів. Наші предки вірили, що в Різдво духи борються з безбожністю і після цього їм необхідно поповнити сили. Також обов’язкова умова столу в Святий вечір – наявність 12 пісних страв. Ця кількість пов’язана з кількістю апостолів.

Вранці 7 січня українці вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують «Славімо його!». У цей день люди зазвичай відвідують церкву, а також ходять в гості до родичів і друзів.

Після закінчення церковної відправи родина знову збиралася на святковий обід, який вже не був пісним, та починалася велика різдвяна гостина. Сало, печінка, ковбаса, різні смаженості та копченості, все за чим сумувала під час посту душа, повинно стояти на столі.

По обіді наступає час заслуженого відпочинку. В гості ж потрібно йти вже після обіду. Одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків. Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному образи, вільні й мимовільні, щоб на повну міру відчути радість життя.

Крім подібних традицій існувала також низка заборон, які також були покликані вберегти людину і її сім’ю від негараздів. 

На Різдво не можна носити старий одяг. До речі, також вважалося, що не можна одягати чорне, інакше ви прирікаєте себе на біди в новому році, повідомляє znaj.ua.  Як і в інші великі свята, 7 січня не можна займатися важкою роботою. Жінкам не можна шити, прати, прибирати, виносити сміття з хати. Чоловікам – ходити на полювання або рибалку. Але, якщо Різдво у вас робочий день, то ваші обов’язки не будуть вважатися гріхом. Ворожіння на Різдво суворо заборонені. Чому діє саме така заборона, незрозуміло, але для того, щоб дізнатися своє майбутнє є спеціальний період з 12 Дня святок і до Водохреща.

Лаятися, сваритися, лихословити і сперечатися на Різдво не можна. Особливо за святковим столом, це вважається дуже великим гріхом. Вся сім’я в цей день повинна бути в зборі за святковим столом. Діти повинні обов’язково допомагати старшим у всьому, про що попросять. Так само, в Різдво Христове не можна вечеряти поки не з’явиться перша зірка на небі. Перекусити до цього можуть тільки діти, або люди, стан здоров’я яких вимагає цього. Так само, є і трохи дивна заборона на Різдво. Вважається, що в цей день не можна пити воду. Тому якщо ви боїтеся небесної кари за стаканчик води і стати грішником, то постарайтеся пити каву, чай і подібні напої.

Перейти до вмісту