Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про особливості використання європротоколу при оформленні дорожньо-транспортної пригоди розповіли в центрі з надання БВПД

У Другому полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної допомоги роз’яснили  особливості використання європротоколу при оформленні дорожньо-транспортної пригоди.

“В зв’язку зі значною кількістю випадків невеликих дорожньо-транспортних пригод (далі – ДТП), наслідки яких є мінімальними для їх учасників та з метою економії часу при оформленні ДТП у вересні 2011 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» № 3045-VI, яким було запроваджено спрощену систему оформлення ДТП, що спричинили незначну шкоду, за спільним повідомленням водіїв та без участі працівників поліції”, – йдеться у повідомленні центру з надання БВПД.

У державах Європейського Союзу таке спільне повідомлення водіїв про ДТП, яке в подальшому є підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій стороні, має назву «європротокол».

Водночас чинним українським законодавством, а саме п. 33.2 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» № 2443-VIII (далі – Закон) передбачено можливість складення водіями, які стали учасниками ДТП спільного повідомлення про нього, але лише за наявності таких умов:

1) у всіх учасників ДТП оформлений поліс страхування цивільно-правової відповідальності;
2) відсутні травмовані (загиблі) люди;
3) існує згода водіїв транспортних засобів щодо обставин скоєння ДТП;
4) у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських засобів, що знижують увагу та швидкість реакції.

При цьому, у п. 33. 2 Закону № 2443-VIII зазначено, що у разі складення учасниками ДТП вищевказаного повідомлення, вони мають право залишити місце ДТП і звільняються від обов’язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про її настання.

Крім того, згідно примітки до ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Щодо того, де можна отримати бланк європротоколу та його форми, то п. 17.5 ст. 17 Закону передбачено, що при укладенні договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності страховик зобов’язаний безоплатно видати страхувальнику бланк повідомлення про ДТП, форма якого затверджена Моторно-транспортним страховим бюро України. У випадку втрати або використання бланка повідомлення про ДТП страховик на підставі письмової заяви страхувальника зобов’язаний безоплатно видати йому новий бланк такого повідомлення.

Ще однією особливістю використання європротоколу є те, що згідно п. 33.1.4. ст. 33 Закону № 2443-VIII водій транспортного засобу зобов’язаний невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо ж водій з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.
Важливо також пам’ятати, що у випадку оформлення європротоколу максимальний розмір страхового відшкодування наразі згідно розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 3471 від 29.12.2016 року становить 50 000 гривень.

У центрі з надання БВПД нагадали, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Перейти до вмісту