Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про компенсацію за частину невикористаної відпустки розповів держінспектор Богдан Козубенко

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про відпустки» до щорічних відносяться такі види відпусток: основна відпустка ; додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці ; додаткова відпустка за особливий характер праці; інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Щодо виплати компенсації за частину невикористаної щорічної відпустки надає роз’яснення головний державний інспектор Богдан Козубенко.

Відповідно до ч. 1 статті 6 Закону України «Про відпустки» щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Згідно ст. 12. Закону України «Про відпустки» щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України «Про відпустки» за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

“Основною умовою для отримання грошової компенсації за частину щорічної відпустки є використання працівником в обов’язковому порядку 24 календарних днів щорічної відпустки. Тому за бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки, за решту днів невикористаної щорічної відпустки за цей же робочий рік може бути виплачено грошову компенсацію”, – зазначив Богдан Козубенко.

Наприклад, якщо тривалiсть щорiчної вiдпустки працівника складає 31 календарний день (24 календарні дні — щорiчна основна вiдпустка i сім календарних днів — щорiчна додаткова вiдпустка за ненормований робочий день, за колективним договором), то за умови використання працiвником за робочий рiк щорiчної вiдпустки тривалiстю 24 календарних дні, за сім календарних днiв вiн може одержати грошову компенсацію.

Перейти до вмісту