Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Останнього терміну укладання декларацій з сімейними лікарями не існує, – Віктор Лисак

Вже понад 72% полтавців обрали “свого” лікаря.

“Чимало полтавців вже обрали лікарів, але є й ті, хто не обрав. До 1 липня такі люди можуть звертатись до дільничного лікаря, а потім їм все одно необхідно укласти декларацію. Останнього терміну укладання декларацій з сімейними лікарями не існує, адже це постійний процес. Хтось вперше заключатиме, а комусь не сподобається лікар і він обере іншого. На Полтавщині ще жоден заклад не набрав необхідну кількість декларацій”, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

Цьогоріч вводяться електронні направлення, медичні картки та рецепти. Також запрацює “Безкоштовна діагностика”, а без направлення від сімейного лікаря (якщо не укладена декларація, то він його і не надасть) пацієнт не зможе скористатись можливістю безкоштовного обстеження, консультації у спеціаліста чи програмою “Доступні ліки”.

“Минулого року завдяки програмі “Доступні ліки” полтавці отримали ліків на 40 млн грн. Спочатку на область виділили 36 млн, а у грудні ще 5 млн грн, з яких встигли освоїти 4 млн грн. Також завдяки цій програмі, протягом 2018 року, на Полтавщині вдвічі зменшилась госпіталізація пацієнтів з хронічними захворюваннями”, – наголосив Віктор Петрович.

Сімейного лікаря можна обрати не лише у державній лікарні, адже на Полтавщині 7 приватних лікарів працюють з НСЗУ. Це стосується й подальших змін в охороні здоров’я: лікарів-спеціалістів (якщо сімейний лікар надав вам направлення, то ви самі обираєте лікарню, з тих які працюють з НСЗУ, чи лікаря до якого ви звертаєтесь), програми “Доступні ліки” (з 1 квітня приватні аптеки також співпрацюватимуть з НСЗУ, а електронний рецепт надасть можливість отримати ліки у будь-якому куточку країни) та “Безкоштовна діагностика” (за направленням лікаря ви самостійно обираєте медзаклад чи медлабораторію, яка працює з НСЗУ, для проходження обстежень).

До програми “Безкоштовна діагностика” увійдуть: 12 нових аналізів, мамографія, 5 видів рентгену (грудної клітки, суглобів, хребта, кісток, приносових пазух), ехокардіографія, моніторинг ЕКГ, два види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи, 6 видів УЗД (шлунково-кишкового тракту, нирок, сечового міхура, артерій ніг, щитоподібної та молочних залоз), 4 види біобсії (щитоподібної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз), видалення новоутровень( м’яких тканин та шкіри, в носі, гортані, вухах). Також проводитимуться ендоскопічні дослідження та операції одного дня (стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї та бронхів)

Перейти до вмісту