Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Будівництво амбулаторій, сучасне обладнання та госпітальна медична допомога: у Полтаві відбулось засідання колегії Департаменту охорони здоров’я

Сьогодні відбулось розширене засідання колегії Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, під час якого підбили підсумки 2018 року та окреслили план розвитку медицини на Полтавщині на 2019 рік.

“Передова, перспективна та пілотна область медицини — це Полтавщина. Як сказала в. о. Охорони здоров’я Уляна Супрун: “Медицину в Україні необхідно робити “по-полтавськи”. Тому попереду в нас чимало роботи”, – зазначив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак підбив підсумки роботи галузі охорони здоров’я Полтавської області за 2018 рік.

“У 2018 році відбулось реформування “первинки”. На Полтавщині всі центри ПМСД та амбулаторії підключені до інтернету та забезпечені комп’ютерами. В області сформовано план спроможної мережі надання медичних послуг. Завдяки реалізації проекту Світового банку “Поліпшення охорони здоров’я на службі”, для лікарень та амбулаторії області закуплено чимало сучасного обладнання”, – розповів Віктор Петрович.

Найбільше закуплено дефібриляторів та добових моніторів артеріального тиску.

“Це обладнання, яке повинно бути скрізь. Закордоном дефібрилятори стоять на вулицях для надання невідкладної допомоги. А в нас навіть не в кожній лікарні вони були. А поява нових добових моніторів артеріального тиску дала змогу своєчасно виявляти захворювання, адже раніше пацієнтам необхідно було чекати у черзі, щоб скористатись цим апаратом”, – повідомив Віктор Лисак.

Також на Полтавщині у 2018 році розпочалось будівництво амбулаторій, на яке вже витратили понад 56 млн грн.

“Будівництво кардіодиспансеру — це довга історія, адже у 2016 році мало хто вірив, що його збудують. Але цьогоріч ми його відкриємо і це буде найсучасніший та найкращий кардіодиспансер в Україні. Приємно, що наша область є передовою, а всі наші досягнення — це кадри, це лікарі. Головне завданням на цей рік – початок будівництва першого в Україні навчально-симуляційного центру на території УМСА”, – сказав народний депутат України Костянтин Іщейкін.

З серпня пересувні діагностичні комплекси щотижнево здійснювали виїзди до сіл, де немає ФАПів та амбулаторій. У 124 населених пунктах обстежено 1803 людини.

“Основним досягнення кожної лікарні у місті чи районі повинна бути якість надання медичних послуг. Ажде, лікують не ліжка та стіни, а лікарі та сучасне обладнання”, – наголосив Валерій Головко.

Обговорили, під час засідання, й шляхи реалізації та підтримки реформ у 2019 році.

“Цьогоріч необхідно перейти на нові електронні інструменти роботи у “первинці”. У спеціалізованій меддопомозі автономізувати всі заклади, створити локальну комп’ютерну мережу. З квітня на Полтавщині розпочнеться “пілот” – запуск реформи госпітальних округів. Також розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги та реформування служби екстреної медичної допомоги. У Полтавському обласному телемедичному центрі впровадять нові напрямки діяльності”, – повідомив Віктор Лисак.

Перейти до вмісту