Ви тут:
Суспільство Цікавинки 

18 січня – другий Святвечір: рецепти пісних страв від найвідомішого шеф-кухаря

Другий Святвечір – це вечір 18 січня напередодні Водохреща. За традицією, ввечері сім’я сідає за стіл, який накривають тільки пісними стравами.

Перша асоціація з пісної їжею – прісне і несмачне. Але насправді це не так! Від відсутності м’яса їжа не стане прісною, найчастіше такі страви в рази будуть смачнішими за звичайні котлети чи відбивні. Щоб зробити пісну їжу смачнішою, потрібно всього лише урізноманітнити поєднання продуктів, передає 24 канал.

Що можна приготувати на Другий Святвечір, крім традиційних страв, і як зробити кутю смачнішою: розповів один з найвідоміших українських кухарів і засновник гастромайстерні Confiture Євген Клопотенко.

12 страв в цей вечір готувати вже не обов’язково, але в деяких регіонах нашої країни така традиція все ж збереглася. За словами Клопотенка, меню на Другий Святвечір має складатися зі страв і продуктів, які всім знайомі. Наприклад, звичайна гречка може стати ще смачнішою і пікантнішою, якщо її відварити в буряковому соці та додати до неї зовсім небагато солоних огірків. Такий салат точно здивує сучасним підходом і, звичайно ж, простотою.

Рецепт пісного салату на Другий Святвечір з гречкою

Інгредієнти:
250 г гречки
200 мл бурякового соку
100 г солоних огірків
1 ст. л. насіння гарбуза
2 ст. л. соняшникової олії
петрушка
сіль, перець за смаком

1. Вичавіть сік з буряка (можете спочатку дрібно натерти буряк і через сито віджати сік). Промийте гречку і залийте її буряковим соком. Залиште крупу набухати на 4-6 годин. Або ж гречку можна просто відварити в соці.

2. У великій мисці змішайте готову гречку, нарізані солоні огірки, тонкі кружальця перцю чилі і гарбузове насіння. Для соусу перебейте листя петрушки з сіллю і соняшниковою олією до однорідності. При подачі заправте салат соусом.

Ще одна проста, але в той же час вишукана страва для пісного столу від Євгена Клопотенка – салат з овочів і ягодами. У зимовий період використовуйте заморожені ягоди, а ось влітку обов’язково спробуйте його зі свіжими. Головний інгредієнт салату – звичайний буряк, який при запіканні стає дуже ароматним. Додайте кислинку від вишні, солону фету і пряних трав – і такий салат точно прикрасить будь-яке пісне меню.

Рецепт пісного салату на Другий Святвечір з буряком і вишнею

Інгредієнти:
200 г буряка
100 г замороженої вишні
100 г руколи
150 г фети
1 ст. л. оливкового масла
30 г волоських горіхів
30 г цукру
1 паличка кориці
за смаком сіль і перець

1. Буряк запечіть, а вишню розморозьте при кімнатній температурі. У невелику каструльку викладіть вишню, додайте цукор, паличку кориці і трохи води (вона повинна покрити ягоди). Варіть 5 хвилин на середньому вогні, потім дістаньте з сиропу вишню.

2. У великій мисці змішайте вишню, нарізаний буряк і фету. Заправте салат оливковою олією.

Найголовніша страва на Другий Святвечір – це кутя, без якої в цей день не обійдеться жоден стіл. В цей вечір кутю називають ще Голодною, оскільки її готують з крупи і меду, але за бажанням туди можна додати й інші інгредієнти.

Щоб зробити кутю смачнішою, її можна готувати з пророщеної пшениці – так вона стає соковитішою. Її навіть можна готувати зі звичайної перлової каші. Клопотенко радить замочити “перловку” у воді, щоб зберегти пружність, а в якості пікантної нотки використовувати сушену журавлину, що дає приємну кислинку.

Рецепт куті на Другий Святвечір з перловки

Інгредієнти: 
250-300 г перлової крупи
50 г сушеної журавлини
сік половини лимона
50 г маку
30 г родзинок
50 г волоських горіхів
1 ст. л. меду

1. Перлову крупу замочіть на ніч або відваріть. Мак залийте окропом на 30 хвилин, а потім добре перетріть його (можна використовувати блендер).

2. У готову “перловку” додайте мед, родзинки, мак, журавлину, горіхи, сік лимона і добре перемішайте. Перед подачею дайте куті настоятися мінімум 20 хвилин.

Традиційним напоєм на Другий Святвечір є узвар.

Незважаючи на те, що узвар завжди виходить досить насиченим, в ньому мені завжди не вистачало смаку. І я знайшов вихід з цієї ситуації! Всього парочка гілочок розмарину зможе додати вашому узвару незабутній хвойний присмак, – каже Клопотенко.

Шеф-кухар обіцяє, що після цього рецепту ви полюбите узвар ще більше!

Рецепт узвару на Другий Святвечір з розмарином

Інгредієнти (на 3 літри):
500 г сухофруктів (яблука, груші, сливи)
2-3 ст.л. цукру
4 гілочки розмарину

1. Сухофрукти промийте холодною водою, перекладіть у велику каструлю і залийте холодною водою. Доведіть до кипіння і додайте цукор (якщо ви любите солодший напій, то можете його додати трохи більше).

2. Після того, як сухофрукти проваряться, зніміть з вогню, додайте гілочки розмарину, закрийте кришкою і дайте напою настоятися.

Оскільки всі страви цього вечора повинні бути пісними, то найчастіше десерти вже і не готують. Клопотенко радить приготувати британський різдвяний пиріг і з’їсти його на наступний день. Найбільша перевага такого десерту – економія часу, адже ви його ви приготуєте всього за 20 хвилин, і ще близько години він буде пектись. Готувати такий пиріг можна всю зиму.

Рецепт різдвяного пирога

Інгредієнти: 
250 г сухофруктів (курага, інжир, родзинки)
100 г цукру
100 г вершкового масла
100 г білих сухарів
50-100 г волоських горіхів
50 г борошна
2-3 яйця
1 яблуко
1 апельсин
1-2 ст. л. коньяку
1 ч. л. меленої кориці
1 ст. л. меду

1. Сухофрукти помийте і залийте окропом. Після того, як вони розпаряться, дістаньте їх з води, змішайте з коньяком, цедрою, соком лимона, корицею і залиште на 10 хвилин.

2. Яйця збийте з цукром і медом. Масло розтопіть і остудіть, перемішайте з яєчною масою. Додайте туди ж горіхи, сухофрукти і терте яблуко, змішайте. Потім додайте борошно, сухарі і знову перемішайте. Викладіть масу в форму для запікання і поставте її на водяну баню (в глибоке деко з водою). Випікайте 60-80 хвилин в попередньо розігрітій духовці.

3. Готовий пудинг остудіть, поставте в холодильник хоча б на пару годин, а ще краще на ніч. Подавайте, посипавши цукровою пудрою.

І найголовніше – такі свята в першу чергу не про їжу. Проведіть ці кілька днів зі своїми близькими і не витрачайте ВЕСЬ свій дорогоцінний час на кухню, – говорить шеф-кухар.