Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Якими овочами урізноманітнити зимове харчування, – поради дієтолога

Якими овочами урізноманітнити своє зимове харчування розповіла дієтолог Світлана Фус.

Деякі обмежуються квашеними і консервованими овочами та заготовленими на початку осені морквою, капустою і буряком. Звичайно, їсти тільки їх всю зиму – це нудно і швидко набридає. Тому хочу поділитися з вами тим, які овочі я використовую і рекомендую для зимового харчування, – розповідає Світлана Фус.

Крім перерахованих – капусти, моркви, буряка, я раджу використовувати коренеплоди – селеру, пастернак, топінамбур. І, звичайно ж, ріпчасту цибулю. Це ті овочі, які доступні всю зиму. Вони добре зберігаються, їх завжди можна знайти на полицях наших магазинів.

Рекомендую включати в раціон заморожені овочі – цвітну і брюссельську капусту, брокколі, капусту романеску, баклажани, кабачки, цибулю порей, помідори і перець. Додам сюди і молоду стручкову квасолю або, як її ще називають – спаржеву. І хоча вона відноситься до бобових, за кількістю білка, жирів і харчових волокон її можна віднести до овочевої групи продуктів, – радить дієтолог.

Заморожені овочі за своєю харчовою цінністю практично не поступаються свіжим.
Кількість страв, яку можна приготувати з цих овочів дуже велика.

Я, наприклад, люблю овочеві роли з суміші капуст, цибулі та сиру, омлет з брокколі та горошком, пироги в тонкому бездріжджовому тісті з різними варіантами начинок з овочів, густі супи-пюре, тощо. Причому ці овочі добре поєднуються з птицею, м’ясом, рибою, яйцями, сиром. А щоб зберегти харчову цінність, наприклад, капуст, їх краще спочатку приготувати на пару, а вже потім використовувати для приготування різноманітних страв, – пропонує дієтолог.

Раджу використовувати квашені овочі. Саме квашені, а не мариновані. Користь їх давно відома. Але квашеннями не варто захоплюватися. Вони містять багато солі, тому можуть затримувати воду, викликати набряклість і спрагу. Їх краще вживати в невеликій кількості і не на ніч, радить фахівець.

У цю групу я б віднесла також морську капусту. Крім маринованої, вона буває в продажу в відварному або сухому вигляді. Для тих, хто не дуже любить морську капусту, але розуміє корисність, пропоную додавати її в звичні страви, наприклад, вінегрет. Тільки спочатку дрібно наріжте.
Можна використовувати і консервацію, наприклад, кабачкову ікру або консервовані овочеві салати. Є рецепти їх приготування з невеликою кількістю жиру і без оцту. Так, вітамінів в них замало, але зате є харчові волокна.

Не будемо забувати про гриби: свіжих, сушених або заморожених. За своїм складом вони ближче до овочів. У деяких з них більше білка в порівнянні з овочами. Гриби містять масу мінералів, які завжди потрібні нашому організму. Додавання їх до овочевої страви або каш поліпшить смак останніх і урізноманітнить зимовий раціон. Але це важка для травлення їжа, тому у великих кількостях їх краще не вживати. І не забувайте про протипоказання. Кому не можна, той не їсть.

Так, ще є гарбуз. На мій погляд дивно називати його ягодою, але, тим не менш, дуже корисний продукт. З нього можна готувати не тільки гарбузову кашу і солодкі десерти, але і додавати в овочеві страви.

Взимку на полицях магазинів є помідори, огірки, перець, листя салату, зелень. Багато з них вирощують в теплицях, якісь привозять з країн, де їх врожай три рази на рік. Невелику кількість свіжих овочів можна додавати в зимовий раціон. Головне, бути впевненими в їх якості. Не в сезон вони можуть містити багато нітратів. Я вважаю, що це більше літні овочі і вони корисніші в період їх дозрівання на відкритому ґрунті. Ще рекомендую в овочеві страви, там, де це доречно, додавати насіння, горіхи, авокадо, маслини, часник, імбир, спеції. Це дуже покращує смак страви і надає їм ще більше користі, – наголошує Фус.

 

Перейти до вмісту