Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У віртуальному музеї для збереження самобутності та розвитку громад представили експонати з Полтавщини

11 грудня у Києві презентували Віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини (http://www.virtmuseum.uccs.org.ua/ua). Серед онлайн-експонатів — кілька культурних артефактів з Полтавської області.

Віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини створено Українським центром культурних досліджень за підтримки Українського культурного фонду.

Для пошуку елементів, не внесених до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини проводився Всеукраїнський відкритий конкурс «Жива традиція». Його результати — 10 традицій локальних спільнот на сайті віртуального музею у однойменному розділі.

Організатори зазначають, що родзинка сайту — розділ «Пізнавальні розваги». Там відвідувачам пропонуються інтерактивні вправи: пазли, кросворди, перші розмальовки в розділі «Петриківський розпис».

Директорка УЦКД Ірина Френкель зазначає, що ідея розвитку території може бути пов’язана із нематеріальною складовою або базуватися на ремеслах і впливати на культурно-економічну стратегію території:

— Збереження, відтворення і популяризація елементів нематеріальної культурної спадщини може стати економічним важелем для розвитку громад. Інтегровані у маркетингову стратегію традиції, які є частиною життя громади, допоможуть створити додаткову вартість території.

Регіональна представниця УЦКД у Полтавській, Черкаській та Кіровоградській областях Ірина Каць розповідає, що на інтерактивній мапі регіонів вже представлені елементи Полтавщини: «Опішнянська кераміка», «Технологія виконання вишивки «білим по білому» Решетилівського району» та «Традиція рослинного килимарства селища Решетилівка».

Крім цього, в рамках конкурсу «Жива традиція» на сайті музею у номінантах конкурсу представлена «Традиція вузлової ляльки Полтавщини» та «Регіональний фестиваль народної творчості «Омельницьке розмаїття».

Ірина Каць пояснює, що місцеві громади та окремі носії мають повне право висувати елементи до Національного та місцевих переліків нематеріальної культурної спадщини:

— Не потрібно чекати ініціативи згори. Якщо готові просувати та охороняти елементи нематеріальної культурної спадщини «на своїй території» – звертайтесь за допомогою.

Консультацію можна отримати за телефоном: 068-164-63-62.

Прес-служба Регіонального представництва Українського центру культурних досліджень у Кременчуці

Перейти до вмісту