Ви тут:
Надзвичайні ситуації Полтавщина Суспільство 

У полтавській квартирі рятувальники збирали ртуть через розбиття градусника

11 грудня в Шевченківському районі Полтави у квартирі громадянина, 1991 року народження, розбився градусник, внаслідок чого його вміст – ртуть – є небезпечною для життєдіяльності.

Чергове відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Полтавській області зібрали та провели демеркуризацію 3-х грамів ртуті (видалення). Про це інформує управління з питань цивільного захисту Полтавської ОДА.

Небезпека ртуті для людини

Потрапивши до організму через органи дихання, ртуть акумулюється і залишається там на все життя. Допустима концентрація парів ртуті для житлових, дошкільних, учбових, робочих приміщень встановлена 0,0003  мг/м3. В повітрі виробничих приміщень – 0,0017 мг/м3.

При концентрації парів ртуті в повітрі більше 0,2 мг/м3, розвивається гостре отруєння організму,  яке  проявляється через 8-24 години,  а  саме: починається  загальна  слабкість, головний  біль, підвищується  температура  тіла, а  згодом –  болі  в  животі, розлад шлунку інше. Вдихання малих концентрацій парів ртуті протягом тривалого часу призводить до хронічного отруєння.

Ознаками такого отруєння є: зниження працездатності, швидка стом-люваність, послаблення пам`яті, головні болі. В окремих випадках можливі катаральні проявлення з боку верхніх дихальних шляхів, кровотечі ясень, легке тремтіння рук, схильність до поносу.

 

Перейти до вмісту