Ви тут:
Суспільство Україна 

Щоб знизити ризик захворіти, варто регулярно тренуватись, – Уляна Супрун

Якщо ви хочете захистити себе від застуди та грипу в холодну пору року — фізичні вправи хороший спосіб! Аби знизити ризики захворіти, варто тренуватись регулярно, а ось коли вже захворіли — зважати на симптоми хвороби.

У випадку, коли ви не хворієте, вправи допомагають зміцнювати імунну систему та в цілому покращують здоров’я та самопочуття. Вони працюють скоріше для профілактики хвороб, а не як спосіб лікування, – стверджує в. о. міністра охорони хдоров’я Уляна Супрун.

Дослідження вказують, що люди, які регулярно мають помірні фізичні навантаження, рідше хворіють на застуду, ніж ті, що багато сидять. Фізична активність допомагає знизити ризики гострих респіраторних інфекцій на більш ніж 20%. А в деяких невеликих дослідженнях — на понад 40% — за умови регулярних занять та достатнього рівня активності.

Якщо у вас застуда

Якщо ви не впевнені, чи варто тренуватись, можете пригадати так зване правило “вище шиї” — коли ви не маєте симптомів в тілі, а лише у верхній частині тіла — нежить, чхання чи невеликий кашель. В такому випадку займатись фізичною активністю нормально.

Нежить, незначне запалення горла чи кашель — ще не привід повністю відмовитись від фізичної активності. Найбільш ймовірно, що в цьому випадку, тренування не зашкодять вашому організму.


Вправи не прискорять процес одужання та не можуть погіршити стан. В деяких невеликих дослідженнях вказано, що фізична активність під час застуди не впливає на тривалість хвороби та на симптоми. Втім, вправи допоможуть залишатись рухливими та покращити самопочуття.

Можете не припиняти заняття, але варто зменшити їхню інтенсивність та тривалість (до прикладу, біг замінити на прогулянки)

Краще займатись фізичною активністю на свіжому повітрі чи вдома, щоби зменшити ризики передачі вірусу в тренажерному залі чи іншому закритому приміщенні

Якщо у вас грип

Симптоми як гарячка, головний біль, біль у м‘язах, у горлі, кашель та нежить — це захисні реакції організму на вірус, що допомагають з ним боротися. Вони свідчать про активну боротьбу імунітету з грипом.

В цей час тренуватись та додатково виснажувати свій організм не можна. Імунна система працює на всю потужність, щоби боротись з інфекцією. А фізичні навантаження — додаткова форма стресу, що ускладнює завдання для імунітету.

Якщо ви будете тренуватись з температурою — підвищуються ризики зневоднення організму. Зокрема підвищення температури може знизити силу м’язів, негативно впливає на витривалість, погіршує координацію та в цілому може стати причиною травми. Особливо якщо навантажувати організм інтенсивно.

Симптоми грипу — результат активної роботи нашої імунної системи. Тому важливо створити своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом:
🔸дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень
🔸пийте багато рідини
🔸провітрюйте приміщення та за можливості робіть вологе прибирання
🔸правильно харчуйтесь та не забувайте про повноцінний сон

Перейти до вмісту