Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині зробили перший крок для будівництва сміттєпереробного заводу, – роз’яснення головної архітекторки області

На 23-ій сесії Полтавської обласної ради депутати проголосували за проект рішення «Про внесення змін до Схеми планування території Полтавської області». Цим рішенням депутати дали дозвіл на виготовлення нової схеми Полтавської області у плані коригування території для майбутнього сміттєпереробного заводу. А саме на території Терешківської ОТГ — за селами Микільське, Кашубівка, Портнівка і Минівка. Проте це не означає, що вони своїм рішення відвели ділянку для будівництва.

Який об’єкт планують будувати на 47 га? Що це за земля? Чому саме ця ділянка підходить для будівництва? Про це “Новини Полтавщини” поспілкувались з головною архітекторкою Полтавської області Іриною Особік.

Не полігон для твердих побутових відходів, а сміттєпереробний завод

На сьогодні поняття “полігон для твердих побутових відходів” вже немає. Де-юре воно ще існує, але з нового року вступатимуть в силу нові ДБН (державні будівельні норми). І на той момент, коли проектуватиметься і будуватиметься завод, цього поняття не існуватиме. Вводяться поняття “сміттєпереробний завод” та “сміттєсортувальні станції”.

“У Полтавській області зараз діє майже 1000 несанкціонованих сміттєзвалищ. Можливо, більше. 61 сміттєзвалище є лише по Лохвицькому району. У нас близько 2000 населених пунктів в області. Практично кожен населений пункт має поруч з собою несанкціоноване сміттєзвалище. І люди туди звозять все, що мають: телевізори, батарейки, лампи. Все це має бути утилізовано. Кожен елемент сміття забруднює землю, ґрунтові води, рослини, тварин. Щоб такого не було, кожен населений пункт має збирати сміття, сортувати та утилізовувати. Для цього у 2016 році була прийнята “Програма поводження з твердими побутовими відходами”. З того моменту суттєво змінилися ДБН і закони. Те, що планується побудувати в межах Терешківській ОТГ, буде називатися смітєпереробний завод. Іншого немає”, – пояснює Ірина Особік.

Терешківська ОТГ своїх земель немає

Ділянка, де планують будувати сміттєпереробний завод, знаходиться у державній власності в особі Держлісгоспу. Навколо неї всі інші землі розділені на паї, де заборонено будь-що будувати. Терешківська ОТГ своїх земель немає, бо на сьогоднішній день не оформила належним чином всю землевпорядну документацію.

“Коли сьогодні мешканці Терешківської ОТГ кажуть, що це їхня земля, і вони мають на неї всі права, це не так. До тих пір поки ОТГ не виготовила схему території, не оформила їх належним чином, не затвердила в установленому порядку, не визначила межі своїх земель, не виготовила по цим межам землевпорядну документацію і не закріпила ці землі, вони відносяться до юрисдикції Ради Полтавського району. Терешківська ОТГ цього не зробила. Тому юридично земель Терешківської ОТГ на мапі України немає”, – говорить головна архітекторка області.

Чому ця ділянка є ідеальною для будівництва сміттєпереробного заводу

На цій ділянці землі виснажені. Середній шар виснаженого чорнозему становить близько 50 см. Тоді як еталонні чорноземи знаходяться у Машівському і Карлівському районах, де шар сягає 80-180 см. Тут він виснажений безкінечними висадками хвойних рослин. Між поверхнею землі і ґрунтовими водами є потужний шар глини, як гарного гідроізолятора (9 метрів). До того ж ця ділянка відповідає всім нормам, а саме:

• 15 км — від аеропортів та різного роду аеродромів;
• 3000 м — від межі курортного міста, відкритих водоймищ господарського призначення, об’єктів, які використовуються у курортно-оздоровчих цілях, заповідників, місць відпочинку перелітних птахів, морського узбережжя (сміттєзвалище на Макухівці порушує норму, адже розташоване на березі Коломаку);
• 1000 м — від межі міст;
• 500 м – від житлової та громадської забудови (до Бузово-Пасківки майже 1300 м, до Кашубівки – 1500 м);
• 200 м — від с/г угідь і від автомобільних та залізничних шляхів загальної мережі;
• 50 м — від межі лісу і лісопосадок, не призначених для використання в рекреаційних цілях;
• повинна відноситись до земель несільськогосподарського призначення або земель погіршеної якості (Держлісгосп вже не використовує цю ділянку для висадки хвойних рослин).

Що дає рішення сесії Полтавської обласної ради

“Рішення сесії Полтавської обласної ради надає право державному інституту “Діпромісто” почати процедуру розгляду питання розміщення субрегіонального полігону з огляду на ті факти, які є в наявності – геологічні вишукування, інформація Держгеокадастру, компенсація відповідно до законів України, відповідно до ДБН. Тобто, це дозвіл інституту на проектування. Це не затвердження запроектованих рішень, навіть не затвердження Детальних планів територій”, – коментує Ірина Особік.

Загалом, процедура є такою: виготовляється схема Полтавської області — схема ОТГ (її немає) або схема Полтавського району (коригуватимуть наступного року) — Детальний план територій — містобудівні умови та обмеження на забудову земельної ділянки, яка знаходиться за межами населених пунктів (видає архітектор Полтавського району) — дозвіл на будівництво такого об’єкту — будівництво заводу — його відкриття.

“Ми зараз даємо дозвіл на коригування схеми області в частині зміни місця розташування. Після цього буде коригуватись схема району, затверджуватись Детальний план територій, надаватимуться містобудівні умови та обмеження, вестиметься проектування, проводитимуться експертизи, після чого буде надано дозвіл на будівництво, збудовано і запущено. Ми зробили лише перший крок. Чорноземів немає, власності Терешківської ОТГ немає. Землю поки що ніхто не відводить. Йдеться лише про дозвіл на внесення змін у схему”, наголосила Ірина Особік.

Що планують збудувати на 47 га

– Сміттєпереробний завод буде займати близько 14,5 га.
– Невеликий полігон у 3 га – це складування 6% неперероблюваних залишків.
– 30 га зелених насаджень спеціального призначення – швидкоростучі насадження, які висаджуються за 2-3 роки і виростають до 30 метрів у висоту.
– Передбачається розміщення тепличних господарств для вирощування несільгосподарської продукції – квітів, розсади, декоративних культур.

“Батарейки тут тільки збираються, сортуються і відвозяться на спеціальні заводи по утилізації. Побутова техніка розбирається на частини і все, що небезпечне, вивозиться на заводи. Тут не будуть утилізовуватись біологічні відходи тваринного виробництва, тобто, скотомогильника не буде. Єдине, що утилізовуватимуть – біологічні відходи хірургічних втручань. Все це спалюється у високотемпературних печах без викидів в атмосферу. На виході не залишається нічого”, – розповідає Ірина Особік.

За її словами, такий завод дасть можливість працевлаштувати мешканців сіл Кашубівка, Бузово-Пасківка, Марківка, Микільське, Ваці. Загалом, близько 100 чоловік.

“Ці люди живуть тут, працюють тут, всі податки сплачуються в Терешківську ОТГ”, – підсумовує архітекторка.

Макухівку можна буде закрити лише тоді, коли запрацює сміттєпереробний завод

У Макухівку звозиться сміття з усіх навколишніх населених пунктів: Полтава, Терешківська, Щербанівська, Ковалівська ОТГ та ін. Йде мова про тонни сміття щодня. Якщо її не буде, кожен населений пункт обростатиме несанкціонованими сміттєзвалищами. Для цього потрібно спочатку відкрити завод, а потім закрити сміттєзвалище.

“Ставити завод у Макухівці категорично не можна. Навколо Макухівки ростуть частково реліктові і хвойні ліси. Щоб знайти ділянку у 15 га, треба вирубувати ліс, норма 3000 м до водойми там не витримується. Чим швидше запрацює завод, тим швидше закриється Макухівка. Є технологія, яка апробована у цивілізованих країнах. Подібні сміттєзвалища накриваються спеціальною плівкою, запускаються бактерії. 80% сміття це органічні відходи, воно перегниває. Прокладаються труби для викачки сланцевого газу, якого там дуже багато. Відкачують рідину, яка зараз тече в Коломак, робляться спеціальні водойми, де ця жижа збирається, на виході отримуємо очищену дистильовану воду. Викачується газ, рідина, Макухівка всідається. Протягом 10-15 років від гори сміття нічого не залишиться. Зверху насипається шар землі і висаджується ліс. Це те, що очікує Макухівку”, – резюмує Ірина Особік.

Крім того, є доручення голови Полтавської ОДА розглянути можливість в обхід населених пунктів Терешківської ОТГ прокладення нової автомобільної дороги до території, яка передбачена під сміттєпереробний завод. Це буде протягом наступного року.

“Якщо ця ситуація зайде в глухий кут, а мешканці поставлять хрест на цій ділянці, якщо шукатимуть іншу ділянку, то Терешківська ОТГ залишиться взагалі ні з чим. На території ОТГ такої ділянки більше немає”, – говорить головна архітекторка Полтавщини.

Перейти до вмісту