Через низький відсоток продовольчого зерна, воно подорожчало на 30%
Цьогоріч урожай пшениці у Полтавській області непоганий. Але відсоток якісного збіжжя, яке використовують для випікання хліба, значно нижчий. Тому його закупівельна ціна зросла майже на 30%.
Така ситуація, разом з ростом вартості енергоносіїв та збільшенням мінімальної зарплати, суттєво вплине і на ціну хліба.
“Замість 80% продовольчого зерна ми цього року маємо близько 60%. Закупівельна ціна у зв’язку з цим зросла майже на 30%. Зрозуміло, що це ляже у собівартість борошна, хліба. А всі інші складові ціни на хліб: переробка зерна, робота хлібопекарських підприємств, які теж працюють у системі, коли зростає вартість енергоносіїв, ріст мінімальної зарплати… Все це в кінцевому результаті впливає на остаточну ціну хліба”,- сказав директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Сергій Фролов.
Він також зауважив, що до грудня використовувалося переважно зерно минулого року. Тоді не було підстав для росту ціни на хліб саме за рахунок вартості борошна.
“Зараз хлібопекарські підприємства розпочинають переробляти уже зерно цього року. В цілому, ще у вересні пекарі прогнозували ріст цін на хліб десь на рівні 17%”, – додав директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації.