Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Біль у суглобах та спині: вчені розповіли чи впливає погода на організм людини

Біль в суглобах чи спині, втома, головний біль та підвищений тиск — це не перелік симптомів певної хвороби. Схожі симптоми відчувають люди, які залежать від погоди або ж відчувають метеозалежність.

Класика метеозалежності — погане самопочуття через магнітну активність на Сонці. Електромагнітна активність там відбувається постійно, внаслідок цього процесу відбувається викид коронарної маси. І якщо вона досягає Землі, то починає взаємодіяти з магнітним полюсом нашої планети, що викликає полярне сяйво, а не мігрень. Магнітосфера Землі нейтралізує електромагнітний вплив нашої зорі, тому малоймовірно, що його може відчувати організм людини.

Багато людей жаліються на мігрені та сильний головний біль саме в цей період. Але підтверджень, що саме активність Сонця викликає ці симптоми — недостатньо, – розповідає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Опублікований в грудні 2017 року звіт Гарвардської школи здоров’я вказує, що погода не впливає на біль в спині і суглобах. Дослідники проаналізували частоту виклику лікарів за страховою програмою у дощові дні через біль в спині і суглобах. Всього проаналізували 11 мільйонів випадків, і зв‘язку не знайшли.

Але біль в суглобах реальний і деякі зв‘язки з погодою можна все-таки знайти. Цьому є дещо інше пояснення. Виснаження через запальні процеси, біль, неможливість виходити з дому, поганий настрій і самопочуття — мовою нейрофізіології, брак серотоніну — здатні погіршувати чутливість до болю в давно хворих суглобах. Тобто можуть погіршувати симптоматику ревматоїдного артриту, зокрема в дощову погоду, – зазначає Супрун.

Зокрема багато людей скаржаться на біль в суглобах чи місцях переломів під час зміни атмосферного тиску чи температури. Втім, доказів в цьому випадку також недостатньо. Натомість для серця та судин перепади температури та тиску можуть бути небезпечними.

Якщо ж відчуваєте якісь симптоми чи погано почуваєтесь — зверніться до лікаря та не звинувачуйте в поганому самопочутті магнітні бурі, – радить Супрун.

Перейти до вмісту