Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

5 основних помилок при лікуванні ОРВІ у дитини

Уже жовтень на дворі, а тому і сезон гострих вірусних захворювань розпочався. Поспілкувавшись з сімейними лікарями з приводу того, яких помилок допускаються при лікуванні респіраторних вірусних інфекцій батьки, можемо виділити найбільш розповсюджені, повідомляє roditeli.ua

Перша помилка — батьки вдаються до самолікування

Важливо розуміти, що при респіраторних вірусних захворюваннях показана тільки симптоматична терапія. Ефективні трав’яні препарати, які уповільнюють дію вірусів і бактерій. Спеціаліст у разі потреби призначає мікстури від кашлю, від нежитю можна використовувати фізіологічні розчини. Не потрібно годувати дитину хімією. Дуже багато препаратів пропагуються рекламою, більшість цих медикаментів не варто відразу ж давати дитині, виключно за призначенням.

Неприпустимо використовувати інтерферонвмісні та противірусні препарати без попередньої консультації з лікарем.

Друга помилка — батьки самостійно призначають дітям антибіотики

Дуже багато батьків зловживають антибіотиками. Антибіотики, безумовно, потрібні. Вони приносять користь, коли застосовуються за показаннями. Безконтрольне застосування антибіотиків може призвести як мінімум до розвитку дисбактеріозу. Але ж всі ми знаємо, що імунітет формується в кишечнику. Якщо він добре працює, то і імунітет буде добре працювати.

Третя помилка — несвоєчасне лікування глистових інвазій у дітей

Важливий етап для кожної дитини — своєчасне лікування від глистової інвазії. Згідно з протоколами МОЗ вся сім’я повинна бути два рази на рік пролікована від паразитарних інфекцій. Багато батьків ігнорують дегельмінтизацію. Варто розуміти, що дорослі легше переносять паразитарні інфекції, так як вживають гостру їжу, зокрема, часник. А ось діти, як ми всі знаємо, дуже люблять солодке, а солодке — підґрунтя для розмноження бактерій.

Четверта помилка — нераціональне використання крапель для носа

Безумовно, краплі для носа допомагають, але потрібно чітко знати, які саме краплі слід застосовувати, а які ні. Ні в якому разі не можна зловживати краплями. Якщо захоплюватися краплями для носа, відбудеться атрофія слизової носа, і дитина перестане відчувати запахи.

П’ята помилка — навіть при незначному підвищенні температури у дітей батьки починають її одразу збивати

Дітям за рідкими винятками до 38,5 температуру збивати не потрібно. Збивати температуру слід у випадках, коли в анамнезі у дитини серйозні патології (метаболічні порушення, патології нервової системи, вроджені патології, схильність до судом). Також до таких винятків слід віднести випадки, коли температура у дітей стрімко швидко піднімається і стає некерованою, особливо в поєднанні з білою гіпертермією. Але завжди пам’ятайте, що більшість препаратів хімічного походження, а це зайве навантаження на організм.

Також ми хочемо наголосити на тому, що у наш час велика кількість батьків виступають проти щеплення дітей

Не варто позбавляти малюків щеплень. Категорично неприйнятно, коли дитину виписують з пологового будинку без БЦЖ, адже малеча відразу ж контактує з туберкульозом. Вакцинація рятує від багатьох серйозних хвороб, що не піддаються лікуванню.

Перейти до вмісту