Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З боку роботодавців поширена дискримінація стосовно жінок, – спеціаліст відділу “Решетилівське бюро правової допомоги” Ірина Федорова

У приміщенні Решетилівської районної філії Полтавського ОЦЗ спільно з фахівцями Решетилівського відділу бюро безоплатної вторинної правової допомоги відбувся спільний семінар для безробітних на тему: ”Жінка на ринку праці”. Головний спеціаліст відділу “Решетилівське бюро правової допомоги” – Ірина Федорова наголосила, що поширена з боку роботодавців дискримінація стосовно жінок в процесі найму обмежує можливості жінок влаштуватися на роботу, в тому числі на високооплачувані та престижні посади.

Про це повідомили у Полтавському обласному центрі зайнятості.

Роботодавці, як в приватному, так і в державному секторах, регулярно підкреслюють бажану стать працівника в оголошеннях про вакансії та використовують інформацію про сімейні обставини, яку вони вимагають під час співбесід, аби відмовити жінкам в роботі. Вимоги щодо віку та зовнішньості теж можуть стати перепоною, навіть якщо жінки повністю відповідають посаді з професійної точки зору.

Роботодавці виправдовують своє бажання наймати чоловіків традиційними стереотипами стосовно фізичних та інтелектуальних можливостей жінок та їх сімейних обов’язків. В результаті жінки все більше витісняються в низькооплачувані сферу послуг та державний сектор або шукають роботу, в тому числі і за сумісництвом, в нерегульованому тіньовому секторі. Багато жінок їдуть за кордон в пошуках кращих економічних можливостей.

Читайте також: Полтавський обласний центр зайнятості проводить цикл семінарів «Жінка на ринку праці»

Щоб убезпечити жінок і попередити дискримінацію, представник бюро проінформувала жінок про їх права при працевлаштуванні згідно з Кодексом законів про працю України в розділі” Праця жінок”. В ході семінару жінки задавали ряд актуальних  питань,а саме:

відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами;

обмеження залучення жінок, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років;

приєднання щорічної відпустки до відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами;

відпустки жінкам, які усиновили дітей, на які отримали змістовні, згідно Закону, відповіді.

Перейти до вмісту