Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Як безоплатно отримати інсулін: маршрут пацієнта

Якість і тривалість життя кожної людини з цукровим діабетом залежить від того, чи буде вона регулярно вживати потрібний препарат.

Для нас було принципово важливо створити такі умови в Україні, щоби кожен пацієнт вчасно отримував ті ліки, які підходять саме йому, – зазначає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Для безоплатного отримання інсуліну пацієнту необхідно прийти до лікаря і той призначає саме те і в тому обсязі, що треба пацієнту.

З рецептом від лікаря пацієнт йде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує свій інсулін.

Вартість аптеці відшкодовує держава з коштів платників податків. Більше немає ризику, що пацієнт отримає ліки, які йому не підходять або від яких в нього будуть тяжкі побічні ефекти, – наголошує Супрун.

Вже понад рік в Україні діє реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. У реєстрі можна простежити реальну кількість пацієнтів, правильно розрахувати потребу у ліках на рівні міста чи області, отже, ефективніше забезпечити тими препаратами інсуліну, які потрібні пацієнтам.

Новий механізм працює ще не досконало. Пацієнти можуть стикатися з чергами у лікарнях, а місцева влада не завжди виконує обов’язок і покриває свою частину коштів для забезпечення людей інсулінами. Це проблеми, які допоможуть вирішити трансформація системи охорони здоров’я та активність громадян на місцях, – стверджує Уляна Супрун.

Нагадаємо, що на Полтавщині інсуліни є в достатній кількості.

Перейти до вмісту