Ви тут:
Суспільство 

В Україну не впустили ще 5 російських книжок, які мають ознаки пропаганди

Держкомтелерадіо не дав дозволу на ввезення кількох книг, які за словами відомства «поширюють імперську ідеологію держави-агресора». Про це повідомляє прес-служба комітету, пише Читомо.

Держкомтелерадіо відмовив українським підприємцям – ТОВ «Форс Україна» та ТОВ «Дресс Шоу» – у видачі дозволів на ввезення з території РФ п’яти книжок, які містять ознаки пропаганди держави-агресора, та імперських геополітичних доктрин.

Також повідомляється, що відмову надано на підставі висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції.

Зокрема, ТОВ «Дресс Шоу» не отримав дозвіл на ввезення двох книжок російського видавництва «АСТ» – «Большая энциклопедия ножей мира» Дмітрія Силлова та «Оружие. Большой иллюстрированный гид» Андрєя Мернікова. У першому виданні під виглядом енциклопедії оспівується «любовь русского человека к боевому ножу» та надається не лише характеристика до кожного виду сучасної холодної зброї, розробленої для військових спецпідрозділів РФ, а й поширюється детальна інструкція, як діяти ними під час вуличних боїв, завдавати смертельних ударів «для поражения биологических целей».

Автор підсумовує, що ця зброя «разработана русским человеком для эксплуатации русскими людьми». 

Інше видання «Оружие. Большой иллюстрированный гид» пропагує війну і зброю, прикрашене комуністичною символікою. 

В Держкомтелерадіо також стверджують, що московське видавництво «Ексмо» на палітурці «Книги о вкусной и веганской пище» використовує георгіївську стрічку, а в ілюстративних матеріалах книжок про подорожі «Гоа. Путеводитель» та «Барселона» пропагує «русский мир».  

«ТОВ «Форс Україна» та ТОВ «Дресс Шоу» мали намір завезти по 5 тисяч екземплярів перелічених книжок. Позитивні рецензії на ці видання з ознаками пропаганди держави-агресора надав імпортерам доцент кафедри політології Києво-Могилянської академії Олександр Дем’янчук. Екпертна рада Держкомтелерадіо не погодилась з рецензентом та ухвалила рішення про невідповідність видань Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. 

«Ми посилюємо контроль за ввезенням в Україну поліграфічної продукції з РФ, щоб під виглядом «енциклопедій» та кулінарних книг в Україну не потрапляла пропагандистська література держави-агресора», – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.  

Нагадаємо, що починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України  № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України».

Держкомтелерадіо надав 1 193 відмови у видачі дозволів на ввезення 330 500 примірників видань антиукраїнського змісту. Ще 1 109 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Перейти до вмісту