Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні планують створити доступний простір для людей із порушеннями зору

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, у проекті нових ДБН щодо доступності пропонується ввести низку важливих змін для створення доступного простору для людей із порушеннями зору. Про це повідомляють у відомстві. 

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

“За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість сліпих у світі щороку зростає приблизно на 1 млн. За їх інформацією, кожні 5 секунд у світі втрачає зір одна людина, кожну хвилину — одна дитина. Якщо казати про Україну, то за неофіційними даними, у нас налічується від 100 до 300 тисяч людей з вадами зору, з них понад 10 тис. — це діти. І орієнтуватися цим людям в існуючому сьогодні просторі, який повністю не адаптований до їх потреб, практично неможливо. Тому в проекті нового ДБН ми плануємо ввести важливі зміни для створення універсального простору, безпечного і доступного для кожного. У ньому зможуть зручно орієнтуватися усі: особи із 100%-м зором, люди з незначними або значними порушеннями зору, а також особи, які не можуть бачити”, — сказав він.

Для цього у новому проекті ДБН прописано обов’язкове проектування тактильних, візуальних елементів доступності та аудіопокажчиків в інфраструктурі населених пунктів, а також у житлових і громадських будівлях.

Тактильні елементи доступності (ТЕД) допомагають у самостійній орієнтації людей з порушеннями зору на вулицях та всередині будівель. Вони поділяються на тактильні підлогові смуги та інформаційні покажчики (таблички або позначки) зі шрифтом Брайля.

Візуальні елементи доступності (ВЕД) сприяють безпечному орієнтуванню у просторі для всіх груп населення, у тому числі, для громадян з порушеннями зору. Вони являють собою виділені контрастними кольорами знаки, інформаційні таблички, інформатори та покажчики, які розміщуються вздовж вулиць, на вході та всередині будівель.

Аудіопокажчики (АП) встановлюються для звукового сповіщення інформації та вказують на необхідний напрямок руху. Крім того, вони можуть інформувати про об’єкт чи послугу, що надаються. Поділяються на звукові маячки-сигналізатори та голосові інформатори.

Парцхаладзе підкреслив важливість вищезазначених змін у ДБН.

“За допомогою зору людина отримує близько 80-90% інформації про навколишній світ. І люди, які в силу різних причин позбавлені такої можливості, повинні мати всі необхідні умови для компенсації цього за допомогою інших засобів. Так діє у багатьох країнах Європи та світу і ми також маємо запозичувати цей позитивний досвід”, — відмітив заступник міністра.

Проект нових ДБН розроблений ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”. Вони адаптовані до європейських норм та міститимуть реальні приклади того, як це має виконуватися на практиці. Нові ДБН стосуватимуться всіх груп людей з інвалідністю: візочників, тих хто має вади слуху, проблеми із зором. Нові норми планується затвердити до кінця цього року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Перейти до вмісту