Ви тут:
Комуналка Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

В “Полтаватеплоенерго” розповіли, як здійснюється регулювання обсягів споживання теплової енергії на опалення житлових будинків

24 жовтня у Полтаві стартував опалювальний сезон 2018-2019 років. З появою тепла в оселях полтавців знову стало нагальним питання, як користуватися тепловою енергією, щоб і почуватися удома комфортно, і не переплачувати за опалення. Роз’яснення з цього приводу надав начальник служби контролю за збутом теплової енергії «Полтаватеплоенерго» Віктор Іванченко.

Начальник служби контролю за збутом теплової енергії Полтаватеплоенерго Віктор Іванченко

–  Вузли комерційного обліку теплової енергії (будинкові теплові лічильники) обліковують фактично спожиту теплову енергію, яка була використана для надання послуги з централізованого опалення в житлових будинках міста, – говорить Віктор Іванченко. – Тобто мешканці полтавських багатоповерхівок, обладнаних такими лічильниками, мають змогу сплачувати тільки за те тепло, що надійшло до їхнього будинку.

У разі встановлення і прийняття на абонентський облік вузла комерційного обліку теплової енергії при розрахунку вартості послуги з опалення на підприємстві керуються п. 12 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/630-2005-%D0%BF). Зокрема, нарахування проводяться за фактично спожиту теплову енергію згідно з показниками будинкового теплового лічильника пропорційно до опалювальної площі кожного окремого помешкання. При цьому вартість 1 Гкал тепла для всіх побутових споживачів однакова (http://te.pl.ua/tarifi/tarifi-dlya-potreb-naselennya/).

– Обсяги споживання теплової енергії для кожної з житлових багатоповерхівок міста є індивідуальними і залежать від багатьох чинників, – зазначає начальник служби контролю за збутом теплової енергії. – Серед них: теплозахисні властивості зовнішніх огороджувальних конструкцій, конфігурація самої будівлі (поверховість, «компактність» тощо), кількість діб обліку, температура зовнішнього повітря і температура повітря в приміщеннях.

Загальнобудинковий лічильник теплової енергії

Зняття показників вузлів комерційного обліку теплової енергії, що встановлені в житлових будинках, проводиться в останні дні кожного місяця опалювального сезону. На сьогодні більшість вузлів обліку вже обладнана модемами, які забезпечують автоматизований дистанційний контроль параметрів роботи приладів обліку та збір і передачу їх показників. У житлових багатоповерхівках, обладнаних будинковими тепловими лічильниками без автоматизованої дистанційної передачі даних, показники знімають фахівці «Полтаватеплоенерго» в присутності балансоутримувача та представника мешканців будинків, якщо він був обраний громадою.

– Наші фахівці, – продовжує Віктор Іванченко, – щомісячно проводять аналіз обсягів теплоспоживання, а, відповідно, і вартості послуги з опалення по житлових будинках з комерційними вузлами обліку тепла. Якщо за результатами аналізу обсяги споживання істотно відрізняються від очікуваних – проектних, – приймаються рішення про комісійний (разом із балансоутримувачем) огляд будинків. Налагодження внутрішньобудинкових систем теплопостачання належить до обов’язків балансоутримувачів житлових будинків, однак нерідко фахівці підприємства при проведенні налагоджувальних робіт залучаються для надання консультативної допомоги.

Щодо регулювання обсягів споживання теплової енергії житловим будинком, то воно може відбуватися як за рахунок якості теплоносія, так і його кількості.

Якісне регулювання відбувається на котельнях підприємства, де контролюється температура теплоносія. Її підтримують на рівні, що відповідає температурним показникам зовнішнього повітря. Це робиться для забезпечення нормативних значень температури повітря у квартирах.

Кількісне регулювання може здійснюватися безпосередньо в кожній окремій багатоповерхівці. Тут мешканці вже самі визначають прийнятний температурний режим – 18°С чи 25°С – та підтримують його, у тому числі в перехідні періоди, коли денна температура зовнішнього повітря перевищує +5-8°С.

Але слід зауважити, що конструкції внутрішньобудинкових систем опалення мають обмеження щодо кількісного регулювання. Зокрема, при зменшенні витрат теплоносія нижче за передбачені проектною документацією, для кожного житлового будинку відбувається гідравлічне розбалансування внутрішньобудинкової системи опалення. А це в свою чергу призводить до погіршення теплопостачання, а то і відсутності опалення в окремих приміщеннях будівлі. Тому, щоб забезпечити раціональне використання теплової енергії і рівні можливості для всіх споживачів користуватися опаленням, більш доцільно буде повністю призупиняти подачу теплоносія на систему опалення житлового будинку при підвищенні температури зовнішнього повітря понад +5-8°С.

– Звертаємо увагу споживачів, – акцентує Віктор Іванченко, – що збільшення температури повітря всередині приміщення на 1°С призводить до збільшення витрат теплової енергії у середньому на 5-7%. Звичайно, настільки ж зростають і цифри у платіжках за опалення.

Щоб самостійно регулювати споживання теплової енергії в багатоповерховому будинку, його мешканцям необхідно обрати відповідальну особу. Для цього вони на загальних зборах визначаються з прийнятним для всіх температурним режимом всередині приміщень, обирають уповноваженого представника, письмово інформують про нього підприємство і надають копію протоколу зборів з підписами усіх їх учасників. Після надходження письмового звернення фахівці служби контролю за збутом теплової енергії (http://te.pl.ua/kontaktna-nformacya/grafk-roboti-pdpriyemstva/#05) проведуть для обраної відповідальної особи інструктаж щодо роботи з тепловим лічильником безпосередньо на місці його встановлення. Інструктаж включає розгляд основних підходів до кількісного регулювання подачі теплоносія до житлового будинку, принципів роботи теплового лічильника, вміння читати його паспорт (складений «Полтаватеплоенерго» для кожного з будинкових приладів обліку, встановлених у багатоповерхівках міста), знімати його показники, оцінювати витрати теплоносія тощо.

Котельня Полтаватеплоенерго (розташовується на вулиці Ціолковського)

У більшості полтавських багатоповерхівок відповідальні особи вже обрані, і для кожного з них фахівці «Полтаватеплоенерго» провели інструктажі. У будинках, де регулювання уже здійснювалося протягом всього попереднього опалювального періоду, вартість опалення була до 20% нижчою, ніж в аналогічних багатоповерхівках, де мешканці регулюванням не займалися.

Однак фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують: тепловий лічильник сам по собі не є засобом економії. Він являє собою лише комплекс приладів, які обліковують фактичну кількість спожитої теплової енергії будинком чи його частиною. Для зменшення кількості спожитої теплової енергії необхідно вжити цілого комплексу заходів.

– Насамперед, необхідно зменшувати втрати тепла шляхом утеплення огороджувальних конструкцій будинків (стін, даху, горішніх та підвальних приміщень тощо), – деталізує Віктор Іванченко. – Також власним коштом мешканці можуть встановлювати автоматизовані ІТП (індивідуальні теплові пункти) з погодними регуляторами. При цьому підбирати обладнання для кожного окремого будинку мають фахівці. Також необхідно дбайливо ставитися до місць загального користування в будинках. Слід розуміти: розбите на сходовій клітині скло, пошкоджені двері в результаті стануть причинами зниження температури повітря у під’їзді і, як наслідок, у квартирах, розташованих у ньому. Це, в свою чергу, призведе до збільшення втрат теплової енергії.

Вжиття додаткових заходів зі збереження тепла дає можливість заощадити(1)

Насамкінець зауважимо: додаткову інформацію щодо вузла комерційного обліку теплової енергії споживачі можуть отримати, звернувшись до служби контролю за збутом теплової енергії на адресу: вулиця Генерала Духова, 5 (зупинка «5 школа»/«ОЦЕВУМ»), кабінети №3 та №4, або зателефонувавши в робочий час на номери: (0532) 510-464, (0532) 510-482.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго»

Перейти до вмісту