Ви тут:
Сільське господарство Суспільство Україна 

Уряд розширив перелік дотацій для фермерів та спростив умови їх участі у програмах

На засіданні Уряду було схвалено проект постанови, який удосконалює механізм надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств та кооперативів. Зокрема, фермери отримали два нових види прямих дотацій та спрощення умов участі в існуючих програмах держпідтримки.

Про це зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час прес-конференції, присвяченій обговоренню прийнятих нововведень. Повідомляють у прес-службі Мінагрополітики.

«Мінагрополітики разом з профільними фермерськими представництвами напрацювали ряд новацій та змін, які полегшують доступ фермерів до фінансових ресурсів. Відтепер, звернувшись до свого регіонального Укрдержфонду, фермер зможе отримати пряму безповоротну фінансову підтримку, а також взяти участь у програмах на спрощених умовах», – зазначив Віктор Шеремета.

Щодо новацій, йдеться про бюджетну субсидію для новостворених фермерських господарств у розмірі 3 тис. грн на 1 гектар. Максимальний розмір субсидії – 60 тис. грн на одне фермерське господарство. Крім того, бюджетна субсидія надаватиметься на кожного члена ФГ у розмірі 5,5 прожиткового мінімуму (до 30 000 грн на 1 ФГ). Нові напрями державної підтримки будуть реалізуватися через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

Зміни у програмах підтримки стосуються, передусім, розміру компенсацій (компенсація вартості закупленого українського насіння збільшена вдвічі – до 60 тис. грн.), зняття обмежень щодо розміру земельної ділянки ФГ та збільшення рівня доходу до 20 млн грн. для участі у програмах.

Відтепер фермери мають можливість отримувати компенсацію вартості за закуплене насіння та за українську техніку декілька разів на рік, а також закуповувати насіння як безпосередньо у суб’єктів насінництва, так і у їх офіційних представників.

У новому Порядку розширено перелік банків, через які здійснюється підтримка, а також види напрямів для с/г обслуговуючих кооперативів (молочарський, м’ясний, овочевий, із заготівлі та переробки дикорослих ягід, грибів і рослин).

Крім того, за словами Юрія Апалькова, планується створити аграрний реєстр для надання держпідтримки селянам-одноосібникам.

У свою чергу Микола Стрижак відзначив, що співпраця Мінагрополітики та Асоціації фермерів має спільний вектор та направлена на створення максимально комфортних умов розвитку фермерства на селі.

 

Довідково:

З текстом оновленого Порядку можна ознайомитись на Урядовому сайті: постанова Кабінету Міністрів від 24.10.2018 № 911 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств».

Перейти до вмісту