Ви тут:
PROвсе Суспільство 

У Швеції створили новий Нобелівський комітет

Шведська академія спільно з Нобелівським фондом ухвалили рішення про створення нового Нобелівського комітету з літератури. Про це повідомляє Читомо.

Новий комітет складатиметься з 5-ти членів академії – прозаїків Пера Вестберга (голова комітету) та Андерса Ульсона, історика Хораса Енгдаля, поетів Крістіни Лугн та Єспера Свенбу, а також 5-х експертів, у тому числі критиків та видавця, які не є членами академії.

Новий комітет розпочне роботу 1 лютого наступного року.

Як відомо, цьогорічну премію з літератури вирішили не вручати через скандали із звинуваченням, що пов’язані з сексуальними домаганнями. Таке рішення ухвалили через втрату довіри громадськості до Академії.

У листопаді минулого року 18 жінок звинуватили фотографа Жан-Клода Арно (чоловіка Катаріни Фростенсон – членкині академії) у сексуальних домаганнях. Ці випадки відбувалися у приміщеннях Академії. Пізніше Катаріну Фростенсон вирішили виключити з організації.

Раніше повідомлялося, що Шведська академія, яка вручає Нобелівську премію з літератури, перебуває на межі самоліквідації. Криза викликана тим, що три дійсні члени Шведської королівської академії, яка називає чергового лауреата, подали у відставку. Це письменник Клас Остергрен, літературознавець К’єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд, відомий, зокрема, своєю книжкою про Полтавську битву.

Крім цього, письменниця Сара Стрідсберг також заявила, що подумує про те, щоб вийти зі Шведської академії.

Перейти до вмісту