Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтавській ОДА розглянули проекти генеральних планів кількох районів для розвитку регіону

Архітектурно-містобудівна рада розглянула проекти планування територій районів. Учасники засідання презентували розроблені проекти планування окремих територій Оржицького, Карлівського та Хорольського районів. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

У Полтавській ОДА відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради. Проектні організації, які розробили детальні плани територій представили власне бачення планування та забудови районів області. Учасники комісії розглянули планування окремих територій Оржицького, Карлівського та Хорольського районів. Інші райони розглядатимуть на наступних засіданнях ради.

У плануванні території важливо дотримуватися не тільки архітектурних, а й інших норм. В обговоренні взяли участь екологи, представники санепідемстанції, органів охорони культурної спадщини, громадських організацій та громради при ОДА.

— Специфіка містобудування в тому, що на карті ми розглядаємо перспективи розвитку всіх галузей: сільського господарства, освіти, медицини, освітніх закладів. Тому головне завдання — визначити ці території, їх функціонально-планувальну структуру, функціональне зонування для містобудівного використання, — говорить заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА Ірина Особік.

Загалом, на засіданні презентували сім проектів. Серед них два детальних плани територій та п`ять комплексних планів забудов.

Розглядали селища, які входять у склад Воронинціївської сільської ради (Оржицького району) та Петракіївської сільської ради (Хорольського району).

На раді розглянули детальний план території у Новосанжарському районі. Там планують реконструювати виробничі будівлі, щоб потім виробляти м`ясо-кісткове борошно.

— Детальні та загальні плани територій важливі для громад. Це не тільки полегшує роботу нашого Департаменту для визначення території на майбутнє будівництво, а й покращить механізм залучення інвестицій в регіон. Інвестор зможе отримати будь-яку інформацію по території та визначити, куди хоче вкладати свої кошти, — розповідає директор Департаменту будівництва Тимофій Голбан.

Одним із головних питань обговорення стало планування розміщення об’єкту альтернативної енергетики. Електростанцію з використанням сонячної батареї планують збудувати у Карлівському районі.

У квітні цього року запрацювала найбільша електростанція у Запорізькій області. У місті Токмак працює станція «Тоkmak Solar Energy». Станція поділена на кілька черг. Перша має потужність 11 МВт. Вона вже підключена до Єдиної енергосистеми України. Зараз там тривають будівельні роботи. Завершити їх планують у грудні цього року. Тому потужність сонячної електростанції після закінчення буде 50 МВт.

— Ми одна з перших областей, яка почала працювати над розробкою планів територій. Громади повинні розуміти, що вони необхідні для їх розвитку, — стверджує голова ПОДА Валерій Головко.

Довідково: Генеральний план — це головний документ населеного пункту, який визначає основні засади його функціонально-планувального розвитку. Після надання протоколу засідання ради, проекти йдуть на доопрацювання та формуються з урахуванням зауважень і побажань. Згодом документацію віддають замовникам. А вже у перспективі сільська рада затверджує їх на своїй сесії.

Перейти до вмісту