Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві до можливої епідемії грипу готуються заздалегідь

У Полтавській міській раді 20 листопада відбулося засідання надзвичайної протиепідемічної комісії, яке провела заступник міського голови Полтави Людмила Бойченко.Говорили про епідемічну ситуацію в обласному центрі та заходи щодо профілактики захворюваності на грип і гострі респіраторні інфекції в епідсезон 2018 – 2019 років.

Про це повідомили на сайті Полтавської міської ради.

Заступник міського голови Людмила Бойченко зауважила, що наразі тенденція захворюваності стримано зростає:

– Протягом останніх кількох тижнів у місті спостерігається зростання показників захворюваності на грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції, що характерно для теперішнього періоду року. Отже, метою нашого сьогоднішнього заходу є визначення тактики подальших спільних дій та необхідність привернути увагу широких верств населення до цих актуальних питань.

Проінформував присутніх про епідемічну ситуацію у місті завідувач Полтавського міськрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень Державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Олександр Горбань. Він зазначив, що основним заходом профілактики грипу є вакцинація.

Читайте також: Сезон грипу та ГРВІ: як вберегти себе та близьких

– Станом на сьогодні у місті з початку року провакциновано 563 полтавця, що в свою чергу становить 0,2%. від загальної кількості осіб. Фахівцями нашої установи постійно проводиться цілорічний, щотижневий аналіз захворюваності на грип і гострі респіраторні інфекції. У випадку підйому захворюваності та при ускладненні епідемічної ситуації буде проводитися щоденний облік захворюваності.

Окрім цього, на засіданні повідомили, що при управлінні охорони здоров’я міськвиконкому створений оперативний штаб із питань мінімізації наслідків можливої пандемії грипу для координації профілактичних, протиепідемічних заходів, епідеміологічного нагляду та роботи закладів охорони здоров’я, а також затверджено план заходів щодо боротьби з грипом серед населення на 2018-2019 роки.

Медичні фахівці наголошують, що до можливої епідемії грипу всі причетні служби готуються заздалегідь. Зокрема, видана низка організаційних та розпорядчих документів; у лікувальних закладах відпрацьована схема надання медичної допомоги при ускладненні епідситуації із захворюваності грипом та ГРВІ; визначена госпітальна база для надання медичної допомоги цій категорії хворих, якою є 5-а міська клінічна лікарня; медики первинної ланки проводять активну профілактичну роботу.

Серед іншого, під час засідання обговорили питання основних клінічних проявів захворювання грипом та гострих респіраторних інфекцій, принципи лікування та готовність госпітальної бази 5-ї міської клінічної лікарні.

Довідково:

По місту Полтава на 45 тижні на гострі респіраторні інфекції захворіло 1 тисяча 197 осіб. В порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зменшилась на 9.5%. Показник захворюваності – 423,7 на 100 тисяч населення, що нижче епідпорогового на 37,7% (епідпоріг – 679,6 на 100 тисяч населення). 833 захворіло дітей, що складає 69,5% від усіх захворілих, що є звичайним явищем для цього періоду року. Показник захворюваності школярів не перевищує епідпорогового (-27%). Госпіталізовано 67 хворих, що складає 5,5% захворілих. З них 60% – це діти до 4-х років.

За даними відділу освіти в навчальних закладах міста через хворобу на ГРВІ відсутні 4,7% школярів.

Перейти до вмісту