Ви тут:
Суспільство Україна 

Створюється незалежна українська православна церква, якій надається Томос – Ростислав Павленко про Угоду між Україною і Вселенським Патріархатом

Підписана Угода про співробітництво та взаємодію між Україною і Вселенським Константинопольським Патріархатом 3 листопада є документом про підтримку створення єдиної помісної православної церкви в Україні, заявляє Радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

«Йдеться прямо про те, що створюється незалежна українська православна церква, якій надається Томос, тобто грамота про незалежність, Вселенським Патріархом після того, як бажаючі українські єпископи зберуться на Собор, оберуть свого Предстоятеля, після чого він отримає Томос від Вселенського Патріарха», – сказав він на брифінгу в Адміністрації Президента України.

«Держава зі свого боку, своїми силами в межах чинного законодавства України буде сприяти цьому процесу створення української церкви, а Вселенський Патріархат буде сприяти перш за все зв’язкам цієї церкви із Вселенським православ’ям», – додав Ростислав Павленко. Саме для цього у Києві засновується місія Вселенського Патріархату – Ставропігійне представництво, яке діятиме в Києві в Андріївській церкві і «допомагатиме, щоб все відбувалося відповідно до православних канонів і щоб діяльність нової церкви мала також підтримку і визнання з боку інших помісних церков», – зазначив Радник Президента.

На переконання директора Національного інституту стратегічних досліджень, підписання угоди є певним спростуванням тих міфів, які розповсюджувалися останнім часом, щодо того, чи буде це незалежна церква, чи буде це якась форма підпорядкування Вселенській Патріархії. «Є чітка фіксація того, що йдеться про незалежну автокефальну церкву», – констатував Ростислав Павленко.

Він також спростував чутки про те, що нібито в інших помісних церквах є несприйняття факту створення незалежної української церкви. «Це не так. Ми бачимо, що більшість помісних церков зайняли позицію нейтрально-позитивного вичікування і після того, як все відбудеться відповідно до канонів. Вселенська Патріархія якраз сприяє тому, що українська церква буде визнана іншими православними церквами. Тоді відбувається нормально  процес встановлення контактів між новою українською церквою і іншими православними церквами», – сказав директор Національного інституту стратегічних досліджень.

«Найголовніше, що і українська держава тут у співпраці з українським суспільством, і з українськими журналістами забезпечить цей процес таким чином, що він буде мирним, добровільним. І ми вже незабаром матимемо дуже позитивну новину про те, що тисячолітній процес розвитку православ’я в Україні отримає таку кульмінацію як створення власної незалежної автокефальної православної церкви», – наголосив Ростислав Павленко.

Ростислав Павленко зазначив, що робота представництва Вселенського Патріархату (Ставропігії) в Україні буде спрямована на підтримання двосторонніх контактів. «Вселенським Патріархом буде відряджено спеціальну людину – екзарха, представника, який і буде власне виконувати ці функції», – зазначив Радник Президента.

Він також акцентував, що «перед Собором ми будемо чути дуже багато різних «сенсацій», різних вкидів» і закликав дослухатися до безпосередніх учасників процесу, а не до чуток. «Потрібно орієнтуватися на офіційні повідомлення як Вселенського Патріархату, так і представників українських церков, які є учасниками процесу об’єднання», – підкреслив Радник Президента. При чому він висловив сподівання, що «ми досить швидко побачимо результат».

«Ніч темна перед світанком. Тому ми зараз будемо свідками дуже великої кількості якихось спроб знайти сенсацію, її придумати чи сконструювати. Головною сенсацією є те, наскільки швидким є процес будівництва незалежної української православної церкви. Зараз ми фактично за півкроку до завершення. Дуже хотілося б, що цей процес пройшов мирно, красиво і ми всі разом могли радіти результату», – підсумував Радник Президента.

Перейти до вмісту