Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

Семенівська районна рада “ЗА” збереження району (ВІДЕО)

На позачерговій бюджетній комісії, яка відбулася 8 листопада, за головування Юрія Черевика було розглянуто 2 питання. В роботі комісії взяли участь голова районної ради Віктор Юрченко та голова РДА Віктор Федоренко.

Як повідомляють “Семенівські вісті”, спочатку депутати розглянули питання про стан виконання районного бюджету за 9 місяців 2018 року. Детальну інформацію надала Людмила Маркова, начальник фінансового управління Семенівської РДА. Районний бюджет за три квартали за доходами (без урахування міжбюджетних трансфертів) загального та спеціального фонду виконано в сумі 19164, 6 тис. грн. що становить 98,4% від уточненого плану відповідного періоду. Проти надходжень за відповідний період у 2017 році сума надходжень зменшилася на 5073, 8 тис. грн. Людмила Леонідівна, незважаючи на цьогорічні складнощі, все ж висловила надію на можливе забезпечення плану надходжень. За прогнозами до кінця року районний бюджет має поповнитися на 6 млн. 846 тис. грн. До того ж, під час доповіді керівник фінансового відділу згадала, що в процесі прийняття цьогорічного бюджету представники Аграрної партії звинувачували її в використанні занижених економічних показників території (про це йшлося в щотижневику «Голос громади» від 2 березня 2018 року). Як показав час – заниженими вони виявилися лише в Семенівській ОТГ…

У процесі обговоренння депутати висловили пропозиції щодо шляхів наповнення бюджету та утримання комунальних закладів району. Як і говорилося раніше, основне, що могло б вирішити проблему – дотримання домовленостей у співфінансуванні закладів спільного користування з районного бюджету та бюджетів об’єднаних територіальних громад відповідно до кількості користувачів послуг. На жаль, до сьогоднішнього дня обіцяного фінансування у повній мірі, зокрема, з боку Семенівської ОТГ так і не було.

З цією метою райдержадміністрації рекомендовано вжити невідкладні заходи для забезпечення виконання показників районного бюджету на 2018 рік та співфінансування комунальних закладів спільного користування з районного бюджету та бюджету ОТГ відповідно до показників виконання бюджетів та розрахунків кількості споживачів послуг.

 

Найбільш дискусійно та бурхливо проходила друга частина засідання. Після того, як заслухали головних лікарів ЦРЛ Олексанра Романюка та ПМСД Тамари Мазанько щодо виконання рішень сесій районної ради, на яких депутати проголосували за питання про перереєстрацію цих установ. Згідно з цими рішеннями податки повинні були переадресуватися до районного бюджету. Але, як з’ясувалося, ці рішення були частково чи повністю не виконані, через що районним бюджетом було втрачено близько 600 тис. грн. В загальному за 10 місяців втрати райбюджету від надходження ПДФО до Семенівської ОТГ становлять 18,7 млн. грн. Якщо провести прості підрахунки то виявляється, що Семенівська ОТГ навіть заробляє на охороні здоров’я (можна припустити, що зароблені гроші йдуть на оплату праці чималого штату селищної ради).

В ситуації, що склалася було прийнято рішення зобов’язати ЦРЛ та ПСМД сплачувати податки до бюджетів за місцем реєстрації (до Богданівської та Василівської сільських рад відповідно) та рекомендовано внести зміни до типового контракту для керівників цих закладів: прописати до їхніх обов’язків виконання рішень районної ради. Це зніме відповідальність з керівників, у разі, якщо виконувані ними рішення райради, будуть визнані незаконними чи недійсними.

НАЗВА УСТАНОВИ Сплачено податку з доходів фізичних осіб (9 місяців 2018 року) тис. грн. Передбачено на утримання установ охорони здоров’я у 2018 році за рахунок власних доходів тис. грн. Втрати та доходи бюджетів на утриманні закладів охорони здоров’я тис. грн.
До районного бюджету До Семенівської ОТГ До Оболонської ОТГ У районному бюджеті У Семенівській ОТГ У Оболонській ОТГ Районного бюджету Семенівської ОТГ Оболонської ОТГ
Семенівська ЦРЛ 89,2 804,9 103,2 2679 128,3 155,3 -2589,8 676,6 -52,1
КП «Семенівський центр ПМСД 193,1 270, 4 21,5 1766,6 192,8 36,9 -1573,5 77,6 -15,4
Разом 282,3 1075,3 124,7 4445,6 321,1 192,2 -4163,3 754,2 -67,5

Але, не всі присутні народні обранці погодилися з цими шляхами рішення проблеми, зокрема, представники Аграрної партії Сергій Горошинський та Юлія Єлагіна, які утрималися від голосування, цим самим показавши свою позицію щодо підтримки та захисту Семенівської ОТГ. Можна припустити, що Юлія Єлагіна не просто, за її словами, «баба Яга» яка проти, а проти наповнення дефіцитного бюджету району, а можливо і його збереження. Участь в обговоренні законопроекту «Про створення, ліквідацію та зміну меж районів Полтавської області» у Центрі розвитку місцевого самоврядування, мабуть, дає відповідь на ці питання.

Перейти до вмісту