Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Рятувальники нагадують про основні вимоги до піротехнічних виробів

Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Полтавській області переконливо закликає утриматись від піротехнічних розваг.

Якщо ж ви таки вирішили придбати піротехнічні вироби, Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Полтавській області нагадує – не нехтуйте необхідними правилами безпеки та обов’язково зверніть увагу на наступне:

– на піротехнічний виріб обов’язково наноситься Національний знак відповідності. У разі неможливості нанесення національного знака відповідності на піротехнічний виріб такий знак наноситься на його паковання.

Знак відповідності технічним регламентам (далі – знак відповідності) має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника. Довжина розриву кола становить 0,22 його загальної довжини (або 80 градусів). Зображення знака відповідності може бути плоским або рельєфним і виконується двома контрастними кольорами. Висота знака відповідності не може бути менш як 5 міліметрів, якщо інше не передбачено відповідним технічним регламентом. У разі зменшення або збільшення розміру знака відповідності повинні бути дотримані пропорції його форми.


Знак відповідності технічним регламентам наноситься на продукцію або на її табличку з технічними даними таким чином, щоб він був видимим, розбірливим і незмивним. У разі коли це є неможливим або невиправданим через характер продукції, знак відповідності наноситься на пакування та на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом.

Поряд з національним знаком відповідності наноситься ідентифікаційний номер призначеного органу, що провів процедуру оцінки відповідності піротехнічного виробу (в основному 071 або 072 чи інш.).

Виробник піротехнічного виробу наносить на такі вироби, крім тих, що призначені для транспортних засобів, розбірливе та незмивне маркування українською мовою, а на піротехнічні вироби, що експортуються, – також мовою країни-імпортера.

Маркування піротехнічних виробів, крім тих, що призначені для транспортних засобів, містить такі відомості:

     найменування та адреса виробника піротехнічного виробу або у разі, коли виробник не зареєстрований на території України, – також найменування та адреса уповноваженого ним представника – резидента України;

     найменування та тип піротехнічного виробу;

     вікові обмеження;

     клас піротехнічного виробу;

     інструкція щодо використання та зберігання піротехнічного виробу;
     місяць та рік виготовлення піротехнічного виробу;

     строк зберігання піротехнічного виробу;

     радіус небезпечної зони дії піротехнічного виробу;

     вага піротехнічної суміші та/або вибухової речовини.

Слід завжди пам’ятати, що такі вироби вимагають підвищеної уваги при поводженні з ними, особливо для дітей. Піротехнічні вироби заборонено продавати або передавати особам, які не досягли: 1 класу – 12 річного віку, 2 класу  – 16 років, 3 класу – 18 років, – наголошують надзвичайники.

Перейти до вмісту