Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Ремонт відділень та розвиток лікарні: головний лікар розповів про Полтавську обласну лікарню

Полтавська обласна лікарня імені Миколи Скліфосовського сьогодні має багато пацієнтів. Деякі відділення переповненні. Деякі потребують капітального ремонту. У кількох — уже провели або продовжують роботи.

Про «джек-пот по-полтавськи», розвиток лікарні та роботу лікарем розповів головний лікар Григорій Оксак.

Влітку Департамент будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА відкрив в обласній лікарні капітально відремонтоване нейрохірургічне відділення. До цього там відпадала штукатурка, а умови роботи лікарів були далеко не найкращими.

За словами головного лікаря Григорія Оксака, лікарі та медичний персонал, які працюють у цьому відділенні, називають нові умови роботи «джек-потом».

— Нейрохірургічне відділення до цього не ремонтувалося з початку відкриття корпусу, а це 1978 рік. Тому я вдячний керівництву адміністрації, які приділяють максимум уваги покращенню якості медичних послуг та перебування пацієнтів,  розповідає Григорій Оксак.

Загалом в обласній лікарні працює 25 відділень. Деякі з них в ідеальному стані, деякі потребують ремонту.

Григорій Оксак працює лікарем уже 20 років. Він уже 5-й рік очолює лікарню, але і далі практикує. Протягом спілкування на робочий-стаціонарний телефонують журналісти: просять дати коментар. Григорій Анатолійович вибачається та відповідає на дзвінок. Робочі моменти.

Головний лікар з гордістю розповідає про нейрохірургічне відділення.

У новому нейрохірургічному відділенні кардинальні зміни. Тепер тут клімат-контроль (пристрій, що стабілізує температуру), стабілізатор кисню, WI-FI та відеоспостереження за пацієнтами. Відділення поділене надвоє: частина — для пацієнтів, інша — ординаторська для лікарів.

Ординаторську теж осучаснили. Тепер тут є кілька нових комп’ютерів, табло, на якому видно пацієнтів. Спеціалісти починають впроваджувати у свою роботу телемедицину. Консультують лікарів з міст обласного значення та районів.

В ординаторській кілька лікарів. Вони передивляються папери, на дошці висять розклади, записи, і знову портрет Миколи Скліфосовського. Лікарі жартують, що радяться та спілкуються з ним.

— Зараз працювати набагато краще у порівнянні з тим, що було до ремонту. Ординаторська комп’ютеризована. Набираємо на комп’ютері виписки, первинні огляди пацієнтів. В останній час з колегами практикуємо телемедицину. На телефон нам надсилають відеоінформацію про хворого. Потім дивимося і визначаємо, чи потрібна наша допомога. Також зручно, що у нас в ординаторській є монітори, через які бачимо пульс, тиск та  сатурацію (наскільки вистачає дихальної підтримки) хворих, — розповідає нейрохірург Дмитро Дудін.

У нейрохірургічному відділені лікують усі хвороби, які пов’язані з центральною нервовою, периферичною системами. Це інсульти: ішемічні та викликані  вродженими вадами розвитку судин.

Також пацієнти з онкологічними захворюваннями (нейроонкологія) лікуються у цьому відділенні. Тут надають інтенсивне лікування. Реабілітацією займаються інші відділення. За місяць у нейрохірургічному проходить близько 80 пацієнтів.

 

— Також лікуємо спінальних хворих, пацієнтів з хребенто-, спинномозковими травмами. Кожного літа у нас актуальна тема: пірнальники. Вони ниряють у річку, ламають шию, а потім отримують дуже великі проблеми зі здоров’ям, — говорить завідуючий відділенням Михайло Тончев, — Після ремонту у відділенні ми можемо надавати більшу допомогу пацієнтам. Тепер вони себе комфортно почувають, — додає Тончев.

У відділенні знаходиться блок анестезіології та інтенсивної терапії. На ранок середи із шести ліжок зайняті всі. Це необхідний блок для пацієнтів, які потребують цілодобового нагляду. Вони потребують постійного моніторингу тиску й інших показників їхнього стану здоров’я.

Зараз у нейрохірургічному відділенні працює 6 анестезіологів та 9 нейрохірургів. А лікар нейрохірург Віктор Ряднов працює тут уже 40 років. Медичного персоналу у відділенні значно більше.

У відділенні працює програма державних закупівель для хворих (з пропискою у Полтаві чи Полтавській області) з патологією інсульту.  Тепер їм безкоштовно надаватиметься медичне забезпечення. Наприклад, якщо потрібно запломбувати аневризму головного мозку (аневризма — це патологія, коли зі стінки судини випинається ґуля, стінка при цьому тоншає і лопає, через що стається крововилив у мозок) лікарям потрібно використати спеціальну спіраль. Одна спіраль коштує $ 980. Кількість використання спіралей залежить від розміру аневризми. Раніше їх купували пацієнти за власні кошти.

Капітальне будівництво, гуртожиток та новий корпус

На п’ятому поверсі хірургічного корпусу йдуть капітальні ремонтні роботи. Там ремонтують відділення торакальної хірургії. 40 років там не проводилися ніякі ремонтні роботи. Торакальна хірургія — це хірургія органів грудної клітини. Минулого тижня уже розпочалися ремонтні роботи із заміною усіх комунікацій: електроживлення, водопостачання, водовідведення.

За проектом, відділення поділено на дві частини. На правому крилі знаходитиметься торакальне, а на лівому – хірургічне відділення. До цього вони були суцільним відділенням. 

— Так само будуть враховані всі сучасні вимоги та європейські стандарти до відділень хірургічного профілю. Палати для пацієнтів та побутові умови для лікарів будуть поліпшені, — розповідає головний лікар обласної лікарні Григорій Оксак після проведеного засідання.

Окрім капітальних ремонтів у кількох відділеннях, на території обласної лікарні планують збудувати новий корпус невідкладних станів. Це потрібно, щоб підвищити оперативність надання медичних послуг. А також для запровадження сучасних технологій для якіснішого лікування. Новий корпус планують з’єднати з будівлею хірургічного корпусу. Зараз будівництво корпусу невідкладних станів Полтавської обласної лікарні на стадії розробки проектно-кошторисної документації.

— Важливо не тільки осучаснювати роботу лікарів, а й створювати нові умови роботи. Тому капітальні ремонти у відділеннях обласної лікарні — це не тільки потреба часу, це необхідність. При чому не тільки для лікарів, а й для самих пацієнтів. Є велика різниця, бачити стіни, з яких падає штукатурка, і лежати у комфортній кімнаті з новими ліжками, вікнами, — стверджує директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА Тимофій Голбан.

Минулого року Полтавська ОДА відкрила реконструйовану будівлю гуртожитку для працівників обласної лікарні. Вона знаходиться по вул. Шевченка, 96. Там є кімнати та квартири сімейного типу.

За два роки проведення робіт будівельники повністю замінили комунікації, виконали внутрішнє опорядження приміщення. На подвір’ї облаштували стоянку для транспорту та прибудинкову територію. Відремонтували і сходові клітини та замінили ліфт. Для зручності сім’ям з маленькими дітьми облаштували спеціальну кімнату для візків.

— Зараз діє медична реформа. Один з її напрямків — створення нових умов для лікування. Наш пріоритет — осучаснення.  Ми впевнено йдемо до цього: гуртожиток, капітальні ремонти відділень. Впевнений, що такі зміни помічають не тільки лікарі та медичний персонал, а й самі пацієнти, — говорить голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

Перейти до вмісту