Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавщина посідає третє місце в Україні з організації інклюзивної освіти, – Олена Харченко

Директор Департаменті освіти та науки Полтавської ОДА Олена Харченко, під час апаратної наради, розповіла про стан розвитку інклюзивної освіти та створення інклюзивно-ресурсних центрів.

“Полтавщина посідає третє місце в Україні з організації інклюзивної освіти. У 92-х закладах, які надають загальну середню освіту, є інклюзивні класи, в яких навчається 548 дітей”, – повідомила Олена Харченко.

На Полтавщині у 44 ДНЗ надають інклюзивну освіту для 82-х дітей. Також 360 дітей з інкюзивними освітніми потребами здобувають позашкільну освіту у закладах позашкілля. У 9 закладах професійно-технічної освіти навчається 362 дітей, а у закладах вищої освіти — 437 студентів.

“Важливим для розвитку інклюзивної освіти є створення інклюзивно-ресурсних центрі. Головною метою таких центрів є максимальне надання дитині освітні послуги і пристосувати дитину до життя у суспільстві. На Полтавщині 36 тисяч дітей потребують інклюзивної освіти для, яких повинно бути 32 інклюзивно-ресурсних центри по всій області. На сьогодні працює 15 ІРЦ”, – розповіла Олена Харченко.

Для оснащення та організацію освіти у ІРЦ виділили державну субвенцію у розмірі 16 млн грн.

“На сьогодні не використали 9 млн грн. Однією з причин не використання субвенції є брак кадрів, а деякі райони взагалі не розпочали створення ІРЦ”, – наголосила Олена Вікторівна.

У 2019 році у Полтаві планують одне ПТУ зробити “доступним” для всіх.

Також під час наради обговорили закупку мобільних інклюзивних центрів.

“Ми знайдемо кошти для закупки мобільних інклюзивних центрів, адже вони необхідні для дітей. З наступного року будемо по співфінансуванню закупляти такі комплекси. А всі освітні заклади повинні бути архітектурно комфортними для таких дітей”, – сказав перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький.

Перейти до вмісту