Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“На Полтавщині хворі на цукровий діабет повністю забезпечені інсулінами”, – Віктор Лисак

Сьогодні під час апаратної наради директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповів про стан виконання централізованих заходів щодо надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет.

“На даний час ситуація в області з забезпеченням хворих інсуліном стабільна. Інсуліни на Полтавщині є в достатній кількості”, – повідомив Віктор Лисак.

Для отримання інсуліну лікар видає електронний рецепт, з яким пацієнт отримує препарат в 33 аптеках області. Програмою “Доступні ліки” також передбачено ліки для хворих на цукровий діабет І та ІІ типу.

“Щоденно в Україні діагностують 50 випадків на цукровий діабет. З них на Полтавщині — 7%. На сьогодні в області зареєстровано 8548 інсулінозалежних пацієнтів з цукровим діабетом”, – зазначив Віктор Лисак.

“Чимала кількість людей звертається до лікарні, але є ж такі, що й не звертаються. Тому для раннього виявлення хвороби необхідно спостерігати за здоров’ям всіх пацієнтів, які звертаються до сімейного лікаря. Потрібно завести карту, за якою потім зможемо побачити причини виникнення цукрового діабету. Пропоную 2019 рік на Полтавщині зробити роком профілактики”, – сказав голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

 

 

 

“Лікування — це добре, але потрібно звертати увагу на профілактику та раннє виявлення хвороби (спосіб життя, харчування та інше)”, – наголосив Віктор Петрович.

“За здоров’ям необхідно слідкувати змалку. А харчування — це один з головних чинників, які впливають на здоров’я дітей. Питання харчування дітей у шкільних та дошкільних закладах, як на мене, не зрушило з місця. Тому прошу створити робочу групу залучивши представників громадськості та без попередження провести перевірку закладів у різних куточках області. А потім ми подивимось на реалії харчування дітей”, – зауважив Валерій Головко.

Зараз в області приділяють увагу комплексному обстеженню пацієнтів 40 — 50 років для своєчасного виявлення хвороб, в тому числі й цукрового діабету.

На Полтавщині працюють пересувні амбулаторії, які обстежують людей у найвіддаленіших селах районів. Також ці автомобілі слугують для своєчасного збору й доставки біологічного матеріалу, а це одна зі складових якісний медпослуг.

Перейти до вмісту