Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Міська рада, ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини», Університет економіки і торгівлі та БО «Світло надії» підписали Меморандум про співпрацю

15 листопада в приміщенні Полтавської міськради відбулося засідання круглого столу «Громадянська активність людей поважного віку: проблеми та перспективи їх вирішення у Полтаві».

Участь в засіданні взяли секретар міської ради Олександр Шамота, заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів Олексій Чепурко та Людмила Бойченко, представники управлінь та відділів міськвиконкому, які опікуються питаннями людей мудрого віку, представники ветеранських та інших громадських організацій, благодійних фондів, що працюють з людьми третього віку, представники депутатського корпусу Полтавської міської ради.

Під час засідання обговорювали питання узгодження та посилення взаємодії органів місцевого самоврядування, вищих закладів освіти, громадськості у розвитку громадянської та соціальної активності людей поважного віку.

Ректор Університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля зауважив, що люди старшого покоління опиниля в ситуації, коли вони ні інтелектуально ні психологічно не готові до життя в інформаційному суспільстві:

– Їхні внуки та правнуки легко справляються з ґаджетами, а для людей похилого віку – це проблема. Відтак, вони опиняютсья у вакуумі, яке суспільство створює для них. У січні цього року Кабінет Мінстрів звернув на це питання увагу та ухвалив План заходів з реалізації Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення. Він включає і освіту дорослих і психологічну підтримку. Окремо акцентовано увагу на ознайомленні їх із сучасними інформаційними технологіями.

З січня 2018 року в Полтаві на базі вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» діє Університет третього віку. Спільно з викладачами закладу цією ініціативою займаються представники БО «Світло надії» та «Центр освіти дорослих Полтавщини».

Секретар міської ради Олександр Шамота подякував усім, хто займається такою важливою справою та зауважив, що Університет третього віку – це проект, який дає можливість людям мудрого віку не просто вчитися, а надає майданчик для спілкування, для інтеграції у суспільні процеси:

– Одним із важливих напрямів навчання людей мудрого віку – навчання інформаційних технологіям, електронним сервісам, які сьогодні значно полегшують життя. Зокрема, користування соціальною мережею Facebоok та його додатком Messenger. Важливо, аби ці люди були активною частиною громадського життя і мали можливість впливати на події, що стаються у місті. Дуже важливою є комунакація з владою. Серед іншого, як спосіб такої комунікації – навчання людей мудрого віку подавати електронні петиції, тощо.

І таку практику в Університеті третього віку втілюють в життя. Викладач-модератор курсу «Інформаційно-комнікативних технологій» для людей поважного віку Василь Карманенко розповів, що в ході роботи цього проекту була виявлена потреба в освоєнні інформаційно-комунікативних технологій:

– Ми склали навчальну програму, розробили практикум і уже третій місяць успішно реалізуємо її в стінах нашого університут. На даний момент курс вивчають 70 осіб людей поважного віку. Понад 70% наших слухачів впевнено використовують інструменти інтернет-технологій.

Слухачі університету третього віку уже мають свої досягнення. Серед них – підготовлений проект на конкурс партиципаторного бюджетування, освоєна компетенція подання запитів, електронних петицій.

Загалом, основними напрямами роботи Університету третього віку є формування в його слухачів компетентностей правової грамотності та соціальної захищеності, їх ресоціалізація та адаптація до нових технологій, оволодіння людьми поважного віку інструментами взаємодії з оточуючим світом в реаліях постійних змін.

Виконавчий директор ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини», депутат міської ради Світлана Нестуля зауважила, що в Університеті третього віку вдалося не лише залучити людей до навчання, але й поєднати різні покоління:

– Ми даємо можливість спілкуватися людям, обмінюватися досвідом, показуємо нові форми роботи, які є в освіті. Але не тільки ми навчаємо їх, але й вони нас. Це дуже цікаві досвідчені люди, які мають чим поділитися з молоддю. Коли наші студенти прийшли і слухали, що розповідали ці поважні люди, вони сказали, що натхненні тим, що вони роблять. Окрім того, наші студенти є волонтерами і допомагають навчати стухачів Університету третього віку інформаційним технологіям.

Тільки у 2018 році 336 осіб мудрого віку пройшли навчання на базовому курсі Університету. У 2018-2019 навчальному році до навчання приступили 226 слухачів другого курсу та 212 слухачів першого курсу.

Заступник міського голови з питань діяльності виконачих органів Людмила Бойченко зауважила, що практика навчання людей мудрого віку сьогодні є вкрай необхідною, адже таким чином є можливість залучати їх до вирішення соціально значущих питань, дати їм можливість жити повноцінними життям, йти в ногу з часом та розвиватися.

Задля продовження практики навчання людей поважного віку, розширення можливостей Університету третього віку та його підтримки з боку міської влади, 15 листопада під час круглого столу, секретар міської ради Олександр Шамота, ректор Університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля, виконавчий директор ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини» Світлана Нестуля та виконавчий директор Бо «Світло надії» Роман Дрозд підписали Меморандум про співпрацю.

Перейти до вмісту