Ви тут:
Суспільство Україна 

Капітан захопленого українського буксира в “суді” Криму сказав, що не розуміє російської та скористався правом на перекладача, – адвокат

Капітан захопленого Росією українського буксира “Яни Капу” Олег Мельничук, якого “суд” у Криму заарештував на два місяці, заявив, що не визнає себе винним, зазначив його адвокат Едем Семедляєв. 

Капітан захопленого Росією в районі Керченської протоки українського буксира “Яни Капу” Олег Мельничук у “Київському райсуді Сімферополя”, який обирав йому запобіжний захід у справі про порушення кордону РФ, скористався правом на перекладача. Про це в ефірі телеканала “112 Україна” повідомив його адвокат Едем Семедляєв, пише інтернет-видання “ГОРДОН”.

“Усе було, як під копірку, усіх 24 моряків. Йому теж обрали запобіжний захід на два місяці, до 25 січня 2019 року. Він скористався правом на перекладача, заявив, що не цілком розуміє, йому надали перекладача з російської на українську і з української на російську. Також він у суді заявив, що не визнає себе винним, уважає себе непричетним до цієї справи і готовий відстоювати свою невинність у будь-якому місці, зокрема і в судах”, – сказав він.

За словами адвоката, його підзахисного 27 листопада утримували в ізоляторі тимчасового тримання у місті Білогорськ.

“Ми спілкувалися, але недовго – кілька хвилин. Узгодили позицію у справі, погодили, що рішення будемо оскаржувати. Подробиць я не зміг з’ясувати”, – зазначив Семедляєв.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу”, які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Затримано 24 українців, троє з них дістали поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу РФ.

У Генпрокуратурі України заявили, що українські правоохоронці повідомили про підозру прикордонників ФСБ і російських військовослужбовців, які напали на моряків. Їх підозрюють у розв’язуванні і веденні агресивної війни, а також у замаху на вбивство.

Кримський юрист Ліля Гемеджі заявляла, що українських моряків у “судах” захищають кримськотатарські адвокати. Захисниками стали сама Гемеджі, Едем Семедляєв, Айдер Азаматов і Маммет Мамбетов.

27-го і 28 листопада “суди” в Керчі та Сімферополі заарештували всіх українських моряків. 

Перейти до вмісту