Ви тут:
здоров’я Суспільство Цікавинки 

Чи є корисні макарони, пояснення дієтолога

Їсти макарони чи ні, якщо ви стежите за своєю фігурою? Дорослі люди часто асоціюють їх з не зовсім здоровою їжею. І коли прагнуть нормалізувати вагу, то виключають цей продукт зі свого раціону.

Насправді, не потрібно автоматично зараховувати всі макарони до категорії “шкідливого мучного”. Насамперед хочу нагадати, що найкорисніші макарони з твердих сортів пшениці. Калорійність їх в сухому вигляді становить 250-350 ккал на 100 г продукту. І це багатьох лякає. Кажуть: макарони дуже калорійні. Але хіба ми їмо макарони в сухому вигляді, – пояснює дієтолог Світлана Фус.

Після варіння 100 г готових макаронів мають калорійність 130 ккал/100 г і глікемічний індекс 40. А це не набагато більше ніж в 100 г готової гречаної, вівсяної або рисової каш.

Чому не треба відмовляти від макаронів з твердих сортів, пояснює дієтолог:

Вони багаті:
Клітковиною і рослинним білком.
Містять вітаміни груп РР і В, а також мінерали – кальцій, фосфор, калій.
Практично не містять жирів.
Джерело складних вуглеводів, які на відміну від простих, дають відчуття ситості на довгий час.

Як часто і в якій кількості можна включати макарони в свій раціон:

Рекомендую дотримуватися таких правил:
Вибирайте макарони, які вироблені з борошна твердих сортів пшениці.
Правильно їх варіть. Краще до стану альденте – не розварювати -зазвичай це до 10 хвилин варіння. В переварених макаронах збільшується кількість простих вуглеводів, підвищується їх глікемічний індекс. Якщо варити довго, то глікемічний індекс підвищиться до 55, а кількість корисних речовин знизиться від тривалої термічної обробки.
Поменше солі.
Ніяких сирних і майонезних соусів. Макарони (паста) в кафе – це калорійна бомба де безліч солі та сирно-майонезного соусу.
Поєднуйте з тушкованими томатами, соусом з овочів власного приготування. Це буде смачно і некалорійно.
Кращі “гастрономічні супутники” макаронів овочі, гриби, морепродукти.
Макарони можна вживати як дорослим, так і дітям, зрозуміло, якщо відсутні алергії або непереносимість продукту.
Врахуйте: людині, щоб наїстися, але не переїсти, цілком достатньо 100 г готових макаронів, якщо мова йде про основне блюдо. І вдвічі менше, якщо вони будуть гарніром.
Макарони з твердих сортів пшениці краще вживати вранці або в обід. Не пізніше ніж за 4 години до сну. Але не на ніч.

А ось м’яких сортів макаронів варто уникати. За своїм складом вони співвідносяться з білим хлібом і хлібобулочними виробами, які якраз сприяють набору ваги. Вживайте «правильні» макарони, в нормальних кількостях, не частіше ніж 2 рази в тиждень. Тоді вони не будуть перешкодою для нормалізації ваги, – радить Світлана Фус.