Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Знайдений невідомий рукопис Галілея

Рукописом виявився семисторінковий лист відомого натурфілософа написаний у грудні 1613 року математику із Пізанського університету Бенедето Кастеллі.

У ньому він стверджує, що науковий дослід має бути вільний від теологічного доктринального обґрунтування. Також виступає проти буквального прочитання опису природних явищ у Біблії, пише Літакцент.

На думку автора листа, релігійна влада не є компетентною в питаннях аналізу астрономічних явищ і має лишити це для фахівців. Це хронологічно перший текст натурфілософа в якому він згоджується із аргументами Коперника.

Лист був у власності Королівського наукового товариства у Британії близько 250 років, однак перебуваючи у сховах, не був відомий ученим. Знайдений цей манускрипт лише у серпні італійським істориком Сальваторе Рікярдо. Галілей за життя написав тисячі листів, деякі із них за формою – майже наукові трактати, що додає їм особливої цінності, як джерела думок і досліджень. Віднайдений лист відомий за копіями, щонайменше у двох пізніших версіях, одна з яких зроблена ворогом Галілея – інформатором інквізиції Ніколо Лоріні. Відсутність оригіналу ускладнювала вивчення поступу ідей вченого.

Перейти до вмісту